Tiidu kaerakile "Kes mäletab?"Foto: Sandra Urvak
Hommikusöögi retseptid
1. september 2011, 08:48

Tiidu kaerakile

"Ega seda tänapäeval erit sööda, et hapu kraam", rehmab Tiit maamehelikult käega. "Pealegi on sellega tükk mässamist." Ometi kuulub kaerakile meie rahvuskööki ja sel on tõsimeelseid austajaid.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
Hapnemiseks 2 ööpäeva + valmistamisaeg kuni 60-70 minutit

Koostisosad
1 kg Kaerahelbed
1.5 l Piim
Vesi
Või
Sool
SERVEERIMISEKS
Või
või mesi (või suhkur)

Valmistamine
Pane kaerahelbed suurde kaussi ja vala peale nii palju sooja vett, et helbed on kaetud. Sega läbi. Lase toasoojas seista kaks ööpäeva, kuni helbed lähevad käärima. Kaerahelbemass peab olema piisavalt hapu - sellest saab aru lõhna ja maitse järgi.
Kolmandal päeval võta marli või suur sõel ja kurna vesi kaerahelvestest välja. Need peavad jääma kuivaks.
Pane kurnatud vedelik suure pajaga väiksele tulele. Vala soe piim peale. Lase vaikselt keema tõusta. Vedelikku tuleb alatasa segada, muidu läheb see klimpi ja kõrbeb põhja. Samal ajal vaata, et segu liiga paksuks ei muutuks. Kui nii on juhtunud, lisa veidi sooja vett või piima. Kui segu kerkib, jahuta see maha. Õige on teha nii, et keedus kaks korda kerkib.
Segu on valmis siis, kui see on kaks korda kerkinud, muutunud liimjaks ja lööb poti servast lahti (keetmiseks kulub umbes tund). Siis lisa näputäis soola ja lusikatäis võid.
Tõsta roog kaussidesse. Paku kuumana, pannes silmaks võid, suhkrut ja mett. Jahtunult muutub kile pisut tarretisesarnaseks. Külma kaerakile võid pannil läbi praadida, lisades võid või mett.