Küpsetised

Porgandi-ananassikook 

Angeelika Kang, 21. september 2011, 12:11
Porgandi-ananassikookFoto: Jaan Heinmaa
Porgandi-ananassikook on üks neid tõeliselt vastupandamatuid ja mahlaseid kooke, mis seistes aina paremaks lähevad. Kui kasutad väga mahlaseid porgandeid, pigista liigne mahl enne tainasse segamist välja, vastasel juhul jääb kook seest nätskeks.

Koostisosad
6 dl Spelta lihtjahu
2 tl Söögisooda
2 tl Kaneel (jahvatatud)
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Sool
3 tk Muna
3 dl Fariinsuhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
2.5 dl Õli
300 g Porgand
4 tk Ananass (purustatud, konserv à 227 g)
100 g Kookoshelbed
100 g Sarapuupähklid (röstitud ja purustatud)
NIISUTAMISEKS
1 dl Ananassikompoti vedelik
KREEM
200 g Ricotta-kohupiim
50 g Või (toasoe)
1 dl Vanill- või vanilliinsuhkur
2 dl Tuhksuhkur
0.5 dl Sidrunimahl
KAUNISTAMISEKS
Pähkel (näiteks pekanipähkel, Kreeka pähkel, sarapuupähkel)

Valmistamine
Sega jahu, sooda, kaneel, küpsetuspulber ja sool. Vahusta munad ja fariinsuhkur. Lisa vanillsuhkur ja õli. Sõelu juurde kuivained. Lisa riivitud porgandid, nõrutatud ananassikonserv, kookoshelbed ja pähklid. Sega tainas ühtlaseks ja vala 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 200kraadises ahjus 40 minutit. Lase 15 minutit vormis jahtuda ning seejärel kummuta kook alusele tagurpidi. Pintselda pealt ananassikompotivedelikuga. Kreemi valmistamiseks vahusta ricotta, toasoe või, vanillsuhkur, tuhksuhkur ja sidrunimahl ühtlaseks massiks. Kata kook kreemiga ja hoia külmas vähemalt 3 tundi või üle öö. Kaunista pähklitega.
Väljatulek 8 tükki.