Vastlakuklid kardemonigaFoto: Eva Palu
Küpsetised
7. märts 2011, 06:37

Vastlakuklid kardemoniga

Kardemonihõnguliste vastlakuklite küpsetamisest võiks saada igas peres traditsioon. Tuba saab lendlevaid saiaaroome täis ja isetehtud pehmetele ja kohevatele kuklitele pole lihtsalt samavõrra häid mitte kuskilt võtta.

Kogus: kaheteistkümnele

Koostisosad
2.5 dl Piim (käesoe)
1 pakk Kuivpärm
2 tk Munakollane (tainasse+kuklite määrimiseks)
0.5 tl Sool
1 dl Kristallsuhkur
0.5 tl Kardemon
7 dl Nisujahu
100 g Või
KOHUPIIMAREEM
250 g Kohupiim (pasta)
100 g Hapukoor (30%-line)
0.5 dl Kristallsuhkur
Vaarikamoos

Valmistamine
1. Sega kuivpärm mõne spl jahuga ja klopi 40 kraadise temperatuuriga piima hulka. Lisa toasoe munakollane, sool, suhkur ja kardemon. Parema maitseomaduse annavad vahetult kardemonikupardest (5-7 tk) eemaldatud kardemoniseemned, mis tuleb enne tainasse lisamist uhmris purustada.
2. Lisa pool jahu kogusest ja sõtku 2-3 minutit. Seejärel lisa järk-järgult ülejäänud jahu, jättes esialgu 1 dl järele. Lisa tükkidena toasoe või ja sõtku tainas uuesti ühtlaseks. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas oleks elastne ja läikiv ning lööks käte ja kausi küljest lahti. Kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Tainas peab kerkima kahekordseks - selleks läheb umbes 1 - 1,5 tundi.
3. Sõtku tainas jahuste kätega kergelt läbi, nii et gaasimullid lõhustuksid. Vormi kuklid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima, nii et kuklite vahele jääb vähemalt paarisentimeetrine kerkimisruum. Kata rätikuga ja lase kuklitel veel 1 tund kerkida.
4. Pintselda kuklid munaga ja küpseta 225-kraadises ahjus 10-12 minutit. Jahuta ja lõika õhukeselt ära ülemine osa.
5. Määri kukli lõigatud pinnale vaarikamoosi. Sega kohupiimakreem hapukoore ja suhkruga ning tõsta kuklile. Kata kaanega ja raputa üle tuhksuhkruga.
PANE TÄHELE: 1 pakk ehk 7 g kuivpärmi vastab 25 g presspärmile. Presspärm lahustatakse suhkruga ja saadud segu lisatakse soojale piimale.