Prantsuse köök

Crepes Suzette 

Angeelika Kang, 1. märts 2011 07:02
Crepes Suzette Wales´i moodiFoto: Jaan Heinmaa
Väidetavalt lõi Prantsuse kokk Henri Charpentier selle retsepti Monte Carlos Café de Paris’is aastal 1895. Magustoit sai oma nime aga Walesi printsi, hilisema kuninga Edward VII kaaslase Suzette´i järgi. Nimelt saanud sellest kuninga üks lemmikroogasid. Eriti efektse magustoidu saad, kui kasutad kreppide leegitamiseks konjakit.

Kogus: kahele
Valmistusaeg:
20 minutit + 2 tundi taina paisumiseks

Koostisosad
1 tk Muna
3 dl Piim
1.5 dl Jahu
Sool
APELSINIKASTE
1.5 dl apelsinimahl (2 viljast)
Apelsinikoor (riivitud, 1 viljast)
1 spl Kristallsuhkur
50 g Või
3 spl Apelsiniliköör
PRAADIMISEKS
Või
SERVEERIMISEKS
2 tk Apelsin

Valmistamine
1. Sega muna ja pool piimast. Lisa jahu, sool ja ülejäänud piim ning sega ühtlaseks tainaks. Kata kauss kaane või kilega ja lase tainal 2 tundi toatemperatuuril paisuda.2. Koori apelsinid terava noaga nii, et ka valge (mõru maitsega) osa oleks eemaldatud. Lõika apelsinid sektoriteks ja tõsta kõrvale.3. Sulata pannil või ja küpseta 8 õhukest kreppi. Keera need pooleks ja veel kord pooleks.Apelsinikastme tegemiseks riivi apelsinikoor ja pressi mahl. Kuumuta apelsinimahl, -koor ja suhkur kastrulis keemiseni. Keeda 5 minutit ja tõsta tulelt.4. Sulata krepipannil või ja lisa apelsinimahlasegu. Jätka kuumutamist mõni minut, kuni kaste pakseneb. Lisa liköör, kuumuta hetk ja tõsta krepid pannile. Keera neid kastmes, et krepid oleksid ühtlaselt kaetud, lisa konjak ning süüta põlema. Kui alkohol ei aurustu piisavalt kiiresti, summuta leek pannikaane abil. Serveeri kohe koos apelsinifileedega.5. Ka ilma flambeerimata on need krepid head. Piisab sellest, kui krepid on koos likööriga korraks pannil läbi kuumutatud.