Kasutajate retseptid
30. jaanuar 2006, 12:05

itaalia köök..(PASTA)

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
400 g durumnisujahu
4 muna
1 sl külmpressi oliiviõli või extra virgine oliivõli
soola

Valmistamine
1. Pane jahu töölauale hunnikusse. Tee kuhja keskele süvend ja pane munad koos õliga sinna sisse. Sega muna ja õli ettevaatlikult jahuga, jälgides, et munasegu ei valguks jahust välja. 2. Jätka segamist nii kaua, kuni kogu jahu on munaga kokku segatud ning sõtku, kuni tekib tihe ja kõva taigen. Kata taigen kilega ja lase sel seista pool tundi kuni tund. 3. Jaga taigen väiksemateks osadeks, kuna siis on seda kergem töödelda. Need tükid, mis oma järge ootavad, kata kilega, et nad ära ei kuivaks. 4. Vajuta jahuste sõrmedega taignatükk lapikuks. 5. Kui kasutad pasta valmistamiseks masinat, sea see kõige laiema vahe peale. 6. Aja taigen läbi masina, voldi uuesti kokku ja korda seda tegevust mitu korda. 7. Keera pastamasin väiksemale vahele ja rulli taigen sealt läbi. Igal järgmisel korral sea pastamasina vahe väiksemaks, rulli uuesti taigen sealt läbi, kuni kõige õhema vaheni. Hüva nõu: Pasta värvimine Pasta värvimiseks võid kasutada järgmiseid mooduseid: Kollane: lisa taignale segamise ajal näpuotsaga safranipulbrit. Oranz: Pane taignasse vaid 2 muna ja lisa 400 gr aurutatud ja sõelal kurnatud kõrvitsa viljaliha. Punane: Pane taignasse 3 muna ja lisa 3 spl tomatipastat, mis on vedeldatud natukese veega. Roheline: Pane taignasse 2 muna ja lisa 200 gr peeneks hakitud, keedetud ja kuivaks pigistatud spinatit. Pruun: Lisa jahule 50-60 gr mõrudat kakaod Must: Pane taignasse ainult 3 muna ning lisa veidikeses valges veinis lahjendatud kaheksajala tinti. Pasta lõikamine 1. Pasta lõikamiseks sea masin sobivasse laiusesse. 2. Rulli taigen masinast läbi, hoides teise käega lõigatud pastat. 3. Sea lõigatud pasta kuhilasse ja jäta veidikeseks kuivama. 4. Lõigates pastat käsitsi, raputa taignale natuke jahu ja voldi taignaplaat pehmesse rulli. 5. Lõika rullid tervava noaga sobiva laiusega tükkideks. Pasta nimi tuleneb tema kujust: mõne millimeetri laiused ribad – tagliolini; 0,5 cm ribad – fettuccine; 1 cm – tagliatelle; 1,5-2 cm – papardelle. Pasta keetmine Värsket pastat keedetakse kergelt soolases vees. Vett võetakse umbes 8 korda nii palju, kui on pastat. Lisa keeduvette lusikatäis õli, see hoiab ära pasta kleepumise keemise ajal. Põhiline pasta keetmise reegel on „pasta heitmine&#034 keevasse vette, seejärel sega õrnalt puukahvliga, et takistada vee liiga kõva keemist ning pasta klompi tõmbumist. Täidetud pasta, seevastu, tuleb panna vette hetk enne vee keema hakkamist, keevasse vette panemisel võivad täidetud pasta servad lahti tulla ja täidis keeb välja. Pasta vette panemisel vähendage koheselt kuumust. Ära kunagi pane pasta keetmise ajal kastrulile kaant peale, kuna sel juhul keeb pasta üle. Keetmise aeg on erinevatel pastasortidel erinev (erinevad jahud, muna kogused jne). Meie soovitame keeta pasta al dente, st vetrub kergelt hamba all.