Vanaema Ehda peokringelFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
6. detsember 2010, 14:13

Vanaema Ehda peokringel

Seda kringlit tehti tihti ja erinevatel põhjustel. Küll sünnipäevaks, küll jõulu- ja vana-aastaõhtuks. Tainas kerkis kiirelt ja küllap seetõttu oligi lemmik. Šokolaadikatet pidi alati rohkem keetma, sest väikeste abiliste näpud tahtsid potipõhjast ikka ülejääki limpsida.

Kogus: viieteistkümnele

Koostisosad
TAINAS
4.5 -5 klaasi nisujahu
75 g toasoe presspärm
100 g või/margariin
2 tk munakollane
2 spl suhkur
1 tl sool
1.5 klaasi käesoe piim
TÄIDIS
4 -5 spl suhkur
2 tl kaneel
3 kuhjaga spl rosinad
100 g sulatatud või
GLASUUR
0.75 klaasi suhkur
6 spl või
2 spl piim
4 tl kakaopulber

Valmistamine
Suhkur, munarebud, pärm ja sool hõõruda läbi, nii et muna kergelt vahutab. Segada juurde soe piim. Sõtkuda järk-järgult hulka jahu. Tainas peab jääma pehme – selline, mis käte küljest lahti ei löö, vaid on üsna kleepuv. Jahuga vaheldumisi lisada ka sulavõi. Valmis tainal lasta kerkida 20 minutit soojas kohas.Rullida tainas lauale, pannes jahu alla veidi rohkem kui tavaliselt.Määrida sulavõiga, puistata peale suhkrut, kaneeli ja rosinaid. Rullida kokku ning vormida ümmarguseks kringliks. Küpsetada 200kraadises ahjus 40–45 minutit ehk kuni pealispind on kuldpruun. Ahjuust algul avada ei tohi. Lõpus võib, et puutikuga katsuda, kas kringel on läbi küpsenud. Glasuuri jaoks segada ained omavahel ning keeta pidevalt segades tasasel tulel 5–10 minutit. Määrida glasuur kringlile.