Kasutajate retseptid
22. detsember 2005, 10:36

Külluslik jõulukeeks

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
Küllusliku jõulukeeksi koostisosad:
200g võid
3 muna
1 dl suhkrut
1,5 dl fariin-suhkrut
2 tl vanilje suhkrut
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 spl apelsinikoore sukaadi
3 kuivatatud virsikut
6 kuivatatud datlit
6 kuivatatud musta ploomi
0,5 dl kuivatatud kirsse
0,5 dl seedermänni seemneid
12 kuivatatud aprikoosi
0,5 dl kuivatatud musti rosinaid
0,5 dl kuivatatud heledaid rosinaid
4 kuivatatud viigimarja
1 dl marmelaadikuubikuid
0,5 dl Cointreau´ d

Valmistamine
Võtsin 200 g pehmet võid ning vahustasin selle 1dl valge suhkru ja 1,5 dl fariin-suhkruga pehmeks vahuks. Sel korral oli mul küll ka pisike abiline, kes tõsist vahustamist veelgi tõsisemalt võttis, nii et võist ja suhkrust sai kohev helekollane vaht. Suhkruvõile lisasin üksteise järel 3 muna ning vispeldamine võis jätkuda. Veel pisut ja sõelusin sisse 4 dl jahu, kuhu oli eelnevalt peidetud 1 tl küpsetuspulbrit. Puistasin taignale, vispeldajat häirides, veel 1 spl apelsinikoore sukaadi ning poole sidruni mahla. Ise aga hakkisin tükkideks paraja kuhja kuivatatud puuvilju, ehk siis – 3 virsikut, 6 datlit, 6 musta ploomi, 0,5 dl kirsse, 12 aprikoosi, 0,5 dl musti rosinaid, 0,5 dl heledaid rosinaid, 4 viigimarja ja 1 dl marmelaadikuubikuid. Lisasin veel poole detsiliitri jagu seedermänni seemneid. Valasin selle segu üle 0,5 dl Cointreau´ga (Cointreau asemel võib kasutada nii rummi kui mõnd konjakit) ja lasin mõnda aega sisse tõmmata. Kuumutasin ahju 180 kraadini. Segasin taignale kuivatatud puuviljad ning valasin võiga hoolikalt määritud vormi. Lasin keeksil ahjukuumuses peesitada ligi 45 minutit. Jälgisin oma kooki ja torkisin teda tikuga, et teha kindlaks õige valmimisaeg. Mina kasutasin tavalist, keskelt auguga vormi ning taigna kõrguseks polnud just palju. Kui aga on olemas ilus ja kõrge keeksivorm, siis küpseb ta ka pisut kauem. Võtsin ahjust välja ja püüdsin kannatlikult oodata, kuni külluslik keeks pisutki jahtus, et üle puistata tolmsuhkruga ning vormist võtta välja. Läbi sõrmede puistasin peale apelsinikoore sukaadi ja oligi valmis. Selle keeksi võib veelgi pillavamaks muuta, kui võluda peale shokolaadivõõp. Või keeta apelsinist ja Cointreau´st ja kaneelikangist kokku mõnus kleepuv glasuur, millega keeks üle valada. Puuviljavalik võib varieeruda ja järgida Teie maitset, ent hoidke koguse lipp kõrgel, sest mis jõulukeeks see oleks, kui sealt noa otsaga rosinaid peaks otsima. Pealegi on pisike pasteedipotsik või keeks väga eriline kingitus. Ehib lauda, toob rõõmu nii silmale, kui kõhule ning lõhnab taevalikult. Mis saabki parem olla... ilusaid ja kauneid pühi. Rahu ja rõõmu ning maitsvaid elamusi Teile kõigile.