Kasutajate retseptid

Ahjukartulid lihapallikeste ja ürtidega 

Toidutare, 7. detsember 2005, 21:23

Kogus: kolmele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
kartul (kogus vastavalt sööjate soovile)
natuke võitükikesi
kartulimaitseainet
ürdimaitseainet
vormi määrimiseks minimaalselt õli
LIHAPALLIDELE:
ca 0,5 kg taist hakkliha
2 toorest muna
1küüs küüslauku
1 suur sibul
riivsaia
soola
natuke toorest riivitud kartulit
maitseks pipart
KASTMEKS:
karp merevaigu juustu
väike pakk 10 % hapukoort
pisut ürdimaitseainet
soola
Kõikide ainete koguseid võib muuta vastavalt vajadusele ja maitseharrastustele.

Valmistamine
Toored kartulid koorida, pesta, tükeldada. Ahjuvorm määrida õhukeselt õliga, tükeldada sellele kartulid, puistada peale maitseained ja lisada mõned võitükikesed. Panna vorm eelsoojendatud ahju ja küpsetada 250 kraadises kuumuses, kuni kartul on pealt mõõdukalt pruunistunud. Kuni kartul küpseb, segada hakkliha koos muude ainetega ühtseks massiks ja vormida pallikesed nagu hiigelsuured frikadellid. Siis panna pallikesed vähese soolaga maitsestatud keeva vette ja keeta vaiksel tulel mõned minutid. Pruunistunud kartulid võtta ahjust välja, segada korralikult, valada kolmveerand vormi ulatuses peale lihapallikeste keeduleent. Siis tõsta lihapallikesed ettevaatlikult ükshaaval kartulitele ja panna vorm toiduga ahju tagasi. Küpsetada 250 kraadises kuumuses kuni pallikesed on ilusasti pruunistunud. Kastmeks merevaigu juust ettevaatlikult kas mikrouunis või kuumaveevannis sulatada, segada hapukoorega ja maitsestada. NB! Kui kartulid ja liha on tugevamalt maitsestatud, on soovitav kaste jätta mahedam. Kastet võib soovi korral lusikaga veidi tõsta ka ahjus küpsevatele lihapallidele. Kuid seda tuleks teha kohe pallikeste ahju pannes, et toit jõuaks korralikult ja ühtlaselt pruunistuda.