Kalatoitude retseptid

Külaliste kalasupp 

Toidutare, 4. veebruar 2009 11:29
Külaliste kalasuppFoto: Jaan Heinmaa
Tervislik, enda keedetud puljongiga kalasupp valmib üsna hõlpsalt. Kes soovib selge leemega suppi, võib tomati välja jätta.

Kogus: neljale

Koostisosad
PULJONG
1 tk Supikogu või suure kala pea ja selgroog
1 tk Väike sibul
2 tera Valge pipar
1 tl Sool
1 leht Loorber
SUPILE
1 sl Õli
2 tk Sibul
1 tk või porru
4 dl Vesi
400 g Purustatud tomatid
4 tk Kartul
300 g Kalafilee (punane või valge)
Küüslaugusool
sool, suhkur
värske till

Valmistamine
Puljongi keetmiseks sobivad nii kala pea (ilma lõpusteta!), selgroog, uimed, saba kui ka nahk. Pane külmunud supikogu või kalajäägid tulisesse vette, lase keema tõusta ning eemalda vaht. Hauta vaevalt keevana paar minutit ehk kuni liha tuleb luude küljest lahti. Samal ajal hauta teises potis peenestatud porru õlis pehmeks. Kalla juurde kurnatud kalapuljong ja lase keema tõusta. Lisa vesi, tomatikonserv, kartulitükid ja kuubikuteks lõigatud kala. Lase uuesti keema tõusta ning hauta, kuni kartulid on pehmed; maitsesta lõplikult. NB! Ära unusta suhkrut, mis tasakaalustab tomati happesust! Kalla supi hulka kalatükid ja kuumuta segades mõned minutid. Riputa igale portsjonile tilli.