KartuliröstiFoto: Jaan Heinmaa
Hommikusöögi retseptid
21. oktoober 2008, 10:37

Kartulirösti

Röstid võib lauale anda iseseisva roana koos külma kastmega, kuid suurepäraselt passivad need ka kuuma liha- või kalaroa lisandiks.

Kogus: ühele

Koostisosad
TOORESTEST KARTULITEST
400 g Kartul
1 tk Väike sibul
1 dl Riivjuust
1 tk Muna
Sool
Must pipar
KEEDETUD KARTULITEST
8 tk keedetud jahuse (muredad) kartulid
Sool
Must pipar

Valmistamine
Röstit saab teha nii toorestest kui keedetud kartulitest; viimased olgu koogikeste koospüsimist silmas pidades keedetud juba eelmisel päeval. Keetmisaeg peaks olema tavalisest veidi lühem, nõnda et kartuli keskkoht teravale noale veel kergelt vastupanu osutab.TOORESTEST KARTULITESTPeenesta sibul, klopi lahti muna ja riivi juust. Riivi kooritud kartulid jämeda riiviga ning sega kohe kokku sibula, muna ja juustuga. Maitsesta soola-pipraga. Lase pannil õli kuumaks, kalla sinna kartulisegu ning aja ühtlaselt laiali; küpseta keskmisel kuumusel 10 minutit. Kata pann suure taldrikuga ning keera ümber nii, et kartulikook jääb taldrikule. Libista kook uuesti pannile ja küpseta ka teist poolt umbes 10 minutit. Lõika rösti köögikääridega sektoriteks, serveeri koos külma kastmega.KEEDETUD KARTULITESTRiivi kartulid läbi riivi suuremate avade kartuli pikkuse suunas, nii saad ilusad pikad ribad. Kasuta alusena küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaati või suurt kandikut ning liigu riivides pidevalt edasi, et kartul moodustaks üsna õhukese kihi. Raputa sellele soola-pipart, tõsta kahvli ja sõrmede abil õrnalt segamini ning tõmba seejärel kuhjaks kokku.Tõsta sõrmedega pannile kuuma õli sisse mõned kuhjakesed segu; suru küpsetuslabidaga lamedateks kookideks. Prae madalal kuumusel 4–5 minutit, kuni alumine külg on pruunistunud ja krõbe. Küpsemise jooksul vajuta koogikesi korduvalt, et need paremini kokku kleepuksid. Pööra teine külg ja prae pruuniks.Valmiskooke hoia kuni ülejäänute valmimiseni poikvel uksega soojas praeahjus ühe kihina plaadile laotult.