Toidukordade retseptid

Linaseemneleib köömnetega 

Angelica Udeküll, 14. oktoober 2009 20:57
Linaseemneleib köömnetegaFoto: Daisy Lappard

Kogus: ühele

Koostisosad
240 g täisteranisujahu
100 g rukkijahu
350 g nisujahu
25 g või
50 g Presspärm
5 dl vesi
1 tl sool
1 tl suhkur
1 tl küüslaugusool
1 dl Linaseemned
0.5 dl köömned
0.5 dl kuivatatud tüümian

Valmistamine
1.  Sega presspärm vähese veega ja lisa ülejäänud vesi koos maitseainetega.2.  Sega omavahel kuivained.3.  Lisa kuivained väikeste koguste kaupa pärmi hulka, aeg-ajalt segu segades.4.  Lisa toapehme või.5.  Sõtku tainas esmalt läbi ja siis sõtku sellesse linaseemned, köömned ja tüümian. 6.  Sõtku tainast laual umbes 10 minutit.7.  Jäta tainas sooja tuuletõmbuseta kohta 30–40 minutiks kerkima.8.  Sõtku tainas uuesti alla ja jaga kaheks.9.  Valmista kaks leivapätsi ja tõsta need pooleks tunniks veel kerkima.10. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Ahjust välja võttes tõmba leivad märja käega üle. # Linaseemneid peab enne leiva sisse panemist kuumtöötlema – kuumuta neid näiteks 10 minutit umbes 100 kraadi juures ahjus. # Köömned ei ole kohustuslikud, paljud inimesed ja eelkõige lapsed ei armasta köömnete spetsiifilist maitset. Võid lisada taina hulka ka erinevaid teisi seemneid ja maitseaineid.