Küpsetised
7. september 2008, 08:58

Ploomi-purukook

Õhukese mureda põhjaga kook, mille peal on mahlakas ploomitäidis ja rikkalik purukate. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.

Kogus: kuuele

Koostisosad
Põhi
3.5 dl Jahu
1 sl Suhkur
100 g Või
3 sl Külm vesi
TÄIDIS
2 dl Suhkur
2 dl Vesi
500 g Ploomid
2 tl tärklis
PURUKATE
1.5 dl Jahu
50 g Või
0.5 dl Fariinsuhkur
1 tl Kaneel (jahvatatud)

Valmistamine
Valmista kõigepealt täidis. Selleks sega kastrulis suhkur ja vesi ning kuumuta keemiseni. Lisa poolitatud ja kividest puhastatud ploomid. Lase uuesti keema tõusta ja keeda kaane all 3 minutit. Võimalusel jahuta 1 tund.
Põhja valmistamiseks sega omavahel jahu ja suhkur. Näpi hulka või ja sega purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Rulli tainas kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks ja vooderda sellega 24cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad. Kata tainas fooliumiga ja kalla peale kuivatatud herned, et servad küpsemise ajal alla ei vajuks. Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus 20 minutit. Eemalda foolium ja herned.
Puru jaoks näpi kausis jahu, või, fariinsuhkur ja kaneel ühtlaseks massiks. Nõruta ploomid siirupist ja kata nendega eelküpsetatud koogipõhi, nirista peale 1 sl. siirupit ja kata puruga. Küpseta veel 10-15 minutit. Kastme tegemiseks sega omavahel tärklis ja 2 sls külma vett. Kalla kastrulisse 3 dl siirupit ja kuumuta keemiseni. Tõsta pliidilt ja sega hulka tärklisesegu. Kuumuta veel veidi, kuni segu pakseneb. Serveeri kooki koos kastme ja vahukoorega.