MoonipalmikFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
18. veebruar 2010, 08:55

Moonipalmik

Hõrk küpsetis neile, kes armastavad moonisaiu ja muid mooniseemnetega küpsetisi.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
25 g toasoe pärm
1 dl käesoe piim
6 -7 dl nisujahu
0.75 dl suhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
0.5 tl sool
1 tk muna
100 g toasoe või
TÄIDIS
100 g toasoe või
1 dl Tuhksuhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
100 g (rummis leotatud) rosinad
100 g Mooniseemned
1 tk sidruni mahl ja riivitud koor
1 sl tärklis
MÄÄRIMISEKS
1 tk muna
PEALERAPUTAMISEKS
1 sl Mooniseemned
Tuhksuhkur

Valmistamine
1. Hõõru toasoe pärm vähese suhkruga vedelaks. Lisa käesoe piim, ülejäänud suhkur ja pisut jahu, nii et saad segades hapukoorepaksuse segu. Lase 30 minutit soojas kohas kerkida. Lisa ülejäänud jahu, pehme või, vanillsuhkur, sool ja muna. Lase 30 minutit soojas kohas kerkida. Lisa ülejäänud jahu, pehme või, vanillsuhkur sool ja muna. Sõtku ühtlaseks tainaks ning lase räti all kerkida umbes tund ehk kahekordse mahu saavutamiseni.
2. Jaga tainas pooleks ja rulli kaks piklikku nelinurka. Täidise tarvis vahusta 100g võid tuhk- ja vanillsuhkruga, määri saadud segu ühtlaselt mõlemale tainatükile. Sega rosinad mooniseemnete, tärklise, sidrunist pressitud mahla ja riivitud koorega. Määri segu ühtlase kihina tainale. Keera mõlemad tainatükid rulli, vajuta otsad kokku. Põimi rullid omavahel palmikuks ja otsad alla.
3. Tõsta palmik küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase kerkida 15-20 minutit. Määri munaga ja puista peale mooniseemneid. Küpseta 175-kraadises ahjus 40-50 minutit (pöördõhurežiimil 30-40 minutit). Kui palmik pealt liigselt pruunistub, kata see poole küpsemise ajal fooliumiga. Serveerimisel puista üle tuhksuhkruga.