Jõhvika-beseekookFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
11. veebruar 2009, 19:35

Jõhvika-beseekook

Võrratu beseekatte ja jõhvikatäidisega kook, mis sobib ka piduliku lõuna- või õhtusöögi lõpetuseks. Koogi valmistamine nõuab veidi aega ja vaeva, aga tulemus on seda väärt.

Koostisosad
PÕHI
100 g Või
1 dl Suhkur
1 tk Muna
3 dl nisujahu
1 tl Kaneel (jahvatatud)
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
3 dl Jõhvikad
2 dl Vesi
1 dl Suhkur
3 sl Kartulijahu
KATE
3 tk Munavalge
1 dl Suhkur

Valmistamine
Põhja valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga, klopi hulka muna. Lisa juurde omavahel segatud jahu, kaneel ja küpsetuspulber ning sega ühtlaseks. Suru tainas 26–28 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Torka koogipõhja kahvliga augud ja küpseta 175kraadises ahjus 8–10 minutit. Täidiseks püreesta jõhvikad 1,5 dl vee ja suhkruga, kuumuta segu keemiseni. Ühenda kartulijahu 0,5 dl veega ja nirista kastrulisse jõhvikapüree hulka ning jätka segamist. Kuumuta vedelik keemiseni, nii et tekib kissell, seejärel tõsta kastrul tulelt. Lase kissellil veidi jahtuda ja vala see eelküpsetatud põhjale.
Besee tegemiseks vahusta munavalged kõvaks vahuks. Sega vähehaaval hulka suhkur ja jätka vahustamist, kuni saad valge ja läikiva vahu. Laota munavalgevaht lusikaga või pritsi tordipritsiga täidisele. Küpseta veel 10 minutit või seni, kuni munavalge on saanud kauni kuldpruuni värvi. Serveeri kooki täiesti jahtunult.
Kogustest valmib 10 tk.