Tarte Tatin vanillijäätisegaFoto: Kristjan Lepp
Prantsuse köök
11. veebruar 2009, 19:35

Tarte Tatin vanillijäätisega

Koostisosad
Lehttainas
või
suhkur
õunad
natuke vett
VANILLIJÄÄTIS
4 dl piim
6 dl vahukoor
1 tk vanillikaun
350 g suhkur
12 tk munakollane
4 cl vanilliviin

Valmistamine
Koogi valmistamist alusta suhkru sulatamisest potis, nii et tekiks karamell. Määri vorm seest võiga ja pane karamell vormi põhja. Pane karamelli sisse kooritud ja meelepärasteks viiludeks lõigatud õunad. Lisa tilk vett (sellest tekib kaste). Lõika valmis lehttainast vormi laiune riba ja kata vorm sellega. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni tainas on küps.
Vanillijäätise valmistamiseks pane piim, vahukoor ja vaniljekaun potti ja sega hoolega niikaua, kuni segu hakkab keema minema ja tõsta pliidilt ära. Lisa potti omavahel segatud suhkur ja munakollased, sega hoolega ja pane pott pliidile tagasi. Sega kogu aeg ja kuumuta, kuni sisetemperatuur on 88 kraadi ja segu hakkab tasapisi paksenema. Lisa viin, tõsta segu jää peale, jahuta kiiresti ning pane jäätisemasinasse. Sega, kuni jäätis on valmis.