Päikesekuldne porgandisuppFoto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
8. juuli 2009, 07:24

Päikesekuldne porgandisupp

See supp paneb porgandi proovile. Tegemist on vürtsika leemega, milles porgand on pigem neutraliseerija.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
0.5 kg Porgandid
100 g Punased läätsed
1 tk Suur sibul
4 klaasi Vesi
1 klaas Piim
100 g Riivjuust
veidi ghee'd ehk selitatud võid
Kaneel (jahvatatud)
Sool
Suhkur
Must pipar
Loorberilehti
Kardemon
VÜRTSIKUSE LISAMISEKS (SOOVI KORRAL)
Jalapeño pipar või tšillimaitseaine

Valmistamine
Pane läätsed paariks tunniks vette tahenema. Lõika porgandid ja sibul kuubikuteks. Viska potti korralik tükk võid ning prae selles hakitud loorber, kardemon ja kaneel. Lisa sibul ja kui see on pehmenenud, siis ka porgandid ja läätsed.Maitsesta soola, suhkru ja pipraga. Lase veidike haududa ning lisa vesi ja piim. Lase keema ja hauta siis kümmekond minutit. Jahuta supp ja püreeri saumikseriga. Aja segu läbi toidusõela ja lase uuesti keema. Teravuse lisamiseks maitsesta veel kord pipraseguga ning lisa näiteks hakitud jalapeno või tšillimaitseainet.
Kuumalt serveerides lisa enne taldriku lauda kandmist riivjuustu ja pisut tilli.
Kui eelküpsetatud võid käepäraselt ei ole, pane pakk taluvõid pannile sulama. Kui kogu vedelik ja piimamass on eraldunud ning pannilt ära kurnatud, vala jääk läbi marli kaussi ning lase jahtuda ja hanguda.
 Lisandiks soovitan karrikana, mida tuleks eelnevalt marineerida. Siis karriga määrida ja kergel tulel mõnusalt kuldpruuniks praadida. Viilutada ja serveerimisel asetada koos tilliga supitaldriku keskele.