Tomati-õunaketšupFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
25. august 2008, 11:39

Tomati-õunaketšup

Maitsva, vürtsika ja säilitusaineteta ketšupit saab edukalt ka ise teha.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min
Valmistamisaeg 1 tund + 2 tundi ja 20 minutit hautamiseks

Koostisosad
6 kg Tomat
4 tk Suured õunad
450 g Sibul
12 küünt Küüslauk
4.5 dl Vesi
3 sl Sool
1.5 tl Pipar
2 dl Suhkur
2 tl Sinepiseemned
1 sl Nelk
Kaneelikoor
0.5 l Valge veini äädikas

Valmistamine
Pane tomatid paariks minutiks kuuma vette, koori ja tükelda neljaks. Koori õunad, lõika väiksemateks tükkideks ja sega tomatitega. Lisa viilutatud sibulad ja küüslauguküüned. Hauta madalal kuumusel kaane all, kuni kõik koostisosad on pehmed (selleks kulub umbes 20 minutit). Hõõru läbi sõela või püreeri enne saumikseriga ja hõõru siis läbi sõela. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Pane marli sisse sinepiseemned, nelk ja kaneelikoor, lisa segule ja hauta aeg-ajalt segades 1 tund kaaneta nõus. Lisa äädikas ja keeda madalal kuumusel veel 1 tund, kuni segu pakseneb. Eemalda maitseainekotike. Tõsta ketšup purkidesse ja sule kuumalt.
Kogustest valmib 1,5–2 liitrit.