Kirsi-kohupiimakookFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
25. august 2008, 13:28

Kirsi-kohupiimakook

Küpisepõhjal kirsikattega kohupiimakook on oodatud maius igal peolaual.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
PÕHI
250 g Digestive küpsised
100 g Või
TÄIDIS
250 g Kohupiim
300 g Hapukoor
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
2 sl (kirsiliköör)
3 tk Muna
1.5 dl Suhkur
KATE
1 l Kirsid (värsked või külmutatud)
2 dl kirsimahl
1 dl Tarretisesuhkur
(või 3 želatiinilehte)

Valmistamine
Kook maitseb parimalt järgmisel päeval, külmas seisnuna ja maitsestununa. Soovi korral valmista jahtunud koogile peale ka tarretis, kasutades kas tarretisesuhkrut või želatiini.
Kata 26-28cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi servad võiga. Purusta küpsised, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Suru küpsisesegu vormi põhjale ja mõne sentimeetri ulatuses ka äärtele. Täidise tegemises sega omavahel kohupiim, hapukoor, vanillsuhkur (ja liköör). Vahusta munad suhkruga ja sega kohupiimasegu hulka. Vala täidis põhjale.
Küpseta kooki ahju alumisel siinil 175 kraadi juures 50-60 minutit. Enne, kui valmistad peale tarretise, lase koogul täielikult jahtuda. Eemalda soovi korral kirssidelt kivid ja laota kirsid koogile. Kuumuta mahl keemiseni, sega hulka tarretisesuhkur ja lase keema tõusta. Lase pisut jahtuda ja nirista marjad tarretiseseguga üle. Kui kasutad želatiinilehti, pane need 5 minutiks külma vette, pigista kuivaks ja lahusta kuumas kirsimahlas. Pisut jahtunult nirista koogile.