Tsitruseline ploomikookFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
25. august 2008, 08:19

Tsitruseline ploomikook

Ploomikook maitseb kõige paremini just väsketest viljadest, kuid talvel saab seda teha sama hästi ka kompotiploomidega. Likööri võib retseptist soovi korral välja jätta, ent tsitrusenaps annab sellele koogile tõesti imehea meki.

Kogus: kaheksale

Koostisosad
PÕHI
125 g Või
3 dl nisujahu
2 sl Külm vesi
TÄIDIS
8 -10 tk Ploom
100 g Purustatud mandlid
1 tk Sidruni riivitud koor
0.75 dl Sidrunist pressitud mahl
1.5 dl Suhkur
3 sl tsitruseliköör (nät. Limoncello)
3 tk Muna
1 dl Vahukoor
Mandlilaastud
SERVEERIMISEKS
vanillsuhkruga vahustatud koor

Valmistamine
Haki või jahuga (võid teha seda ka köögikombainis), lisa külm vesi, sega ühtlaseks tainaks ja suru 24 cm läbimõõduga võitatud vormi põhja ja äärtele. Pane 30 minutiks külma. Eelküpseta pirukapõhi 175 kraadi juures 15 minutit. Sega mandlid, sidrunikoor, mahl, suhkur, liköör, munad ja koor kausis. Poolita ploomid ja eemalda kivid. Lõika poolikud ploomid sektoriteks ja lao eelküpsetatud põhjale. Vala peale täidis ja puista peale mandlilaaste. Küpseta pirukat veel 40 minutit ahjus alumisel siinil. Serveeri leigena, peal vahustatud koor.