Kiudainerikkad toidud
14. august 2008, 11:29

Moos pehmetest marjadest tavalise suhkruga

Põhiretsept, kuidas keeta moosi pehmetest marjadest tavalise suhkruga.

Kogus: ühele

Koostisosad
1 kg vaarikad, väiksed tihke lihaga maasikad vm. pehmeid marju
600 g Suhkur

Valmistamine
Pane marjad ja suhkur kihiti paksupõhjalisse keedunõusse ning lase mõned tunnid jahedas seista, et anuma põhja tekiks vedelikku. Kuumuta seejärel aeglaselt keemispunktini. Reguleeri kuumus nii, et moosipind vaevumärgatavalt liigub, ning kuumuta 30–40 minutit. Ühtlase konsistentsiga moossi ehk džemmi saamiseks võid aineid pliidile paneku hetkest alates lusikaga energiliselt segada; ka võib keemisaeg olla 10–15 minutit lühem. Kui soovid saada keedist, milles on terved marjad, võid potti keedise põhjakõrbemise vältimiseks vahetevahel vaid tugevasti raputada. Eemalda pinnalekerkinud vaht. Pane valmis moos kohe kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja sule õhukindlalt.