Apelsini-roseepipra karbonaad suvikõrvitsagaFoto: Pirkko Külanurm
Sealiha retseptid
1. juuni 2010, 10:11

Apelsini-roseepipra karbonaad suvikõrvitsaga

Kodukokk 2010 finalisti võistlustöö

Kogus: ühele

Koostisosad
600 g kaelakarbonaadi või (kondita ribiliha)
Kolme apelsini mahl
Poole sidruni mahl
1 dl porgandimahl
0.5 tl Rosépipar
1 tl sibul
1 spl mesi
2 spl Sojakaste
2 spl Oliiviõli
1 tk Suvikõrvits
400 g Mozzarella
4 tk tomat
Basiilik (värske)
KASTE
2 dl apelsinimahl
0.25 tl apelsinipipar
0.25 tl Rosépipar (purustatud)
1 tl Sidrunimahl
2 tl mesi
2 spl Oliiviõli
1 tl Maisitärklis
soola

Valmistamine
Karbonaad lõigata 1-2 cm paksusteks viiludeks ja tampida lihahaamriga veidi õhemaks. Marinaadi jaoks pressida värsketest apelsinidest mahl ja segada see porgandi- ning sidrunimahlaga. Lisada uhmris peenestatud roseepipar, mesi, sojakaste ja oliivõli. Marinaadi hulka segada ka üks sibul. Hoida liha marinaadis 4-12 tundi. Grillida hõõguval lehtpuusütel mõlemalt poolt ca 7-8 minutit. Lõpptulemus peab olema pruunistunud ja mahlane. Kindlasti jälgida, et liha ära ei kuivaks grillil. Suvikõrvits lõigata pikuti ca 1 cm viiludeks ja panna 10-15 minutiks liha juurde marinaadi. Grillida kuumal lehtpuusütel 5-10 minutit. Umbes minut enne valmimist panna igale suvikõrvitsa viilule peale viil mozzarella juustu. See peab seal mõnusalt peal ära sulama. Mahlasema suvikõrvitsa saamiseks võib seda grillimise ajal pintseldada marinaadiga. Kastme jaoks pane apelsinimahl keema, lisa maitseained, sool, mesi ja õli. Keeda natuke. Nirista pidevalt segades kastme hulka veega segatud maisitärklis ja lase niikaua keeda, kuni kaste muutub paksuks. Serveeri toitu kuumalt. Aseta kihiti grillitud liha ja mozzarellaga suvikõrvits, juurde apelsinikaste ning mozzarella ja basiilikuga täidetud tomat, millele on peale piserdatud veidi palsamiäädikat ja oliivõli. Head isu!