Kalatükid laimimarinaadis ehk cevicheFoto: Nigella Express
Mehhiko köök
15. aprill 2009, 12:32

Kalatükid laimimarinaadis ehk ceviche

Ma tunnistan, et kala hakkimine nii väikesteks tükkideks ei haaku võib-olla ekspress-mõttelaadiga, aga ma ei lase end sellest heidutada. Pealegi tähendab see tegelikult seda, et kala tuleb väga lühikest aega happelises mahlas leotada, et laim saaks oma töö teha. 

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 20-40 min
Ettevalmistusaeg: 15 minOoteaeg: 8 min

Koostisosad
250 g naha ja luudeta kihvkala- või merikuradifileed hakituna väikesteks tükkideks
0.5 tl kuivatatud pune
1 tl soolahelbed või keedusool
75 ml laimimahl
3 vart peeneks hakitud roheline sibul
1 tk seemneteta ja hakitud jalapeño-pipar
või keskmise suurusega roheline tšillipipar
4 sl Värske hakitud koriander
SERVEERIMISEKS
Röstsai või tortiljakrõpsud

Valmistamine
Peamine põhjus tükeldamiseks on aga see, et minu arvates võib toore – mis siis, et marineeritud – kala suurte kamakatena söömine inimestes õõvastust tekitada, mis aga ei kehti nende hõrkude tükikeste kohta. Mulle maitsevad need hullupööra ja eriti veel koos suure kausitäie tortiljakrõpsudega, kuid elegantsi lisamiseks valmistan tihti hoopis väikesi röstsaiu. Selleks lõikan ühe pika saia õhukesteks viiludeks (ühest saiast peaks saama umbes 40 väikest röstsaia), pintseldan neid vähese õliga ja siis röstin 200-kraadises ahjus 10 minutit. Kalana võib kasutada igasugust prinki valget kala; minu Mehhiko allikad soovitavad kohalikku sierra-tuunikala, aga mul ei mängi see geograafiliselt välja. Kui õnnestub, siis kasutan, kihvkala, kui ei, siis merikuradit.
VALMISTAMINE: Pane kalatükid laia madalasse nõusse ja raputa peale pune, sool ja laimimahl. Jäta 8 minutiks marineerima. Nõruta kala piimjast vedelikust puhtaks. Lisa talisibul, pipar ja koriander, sega õrnalt. Serveeri väikestel röstsaiadel ja raputa peale koriandrit või pane kalatükid kaussi ja serveeri tortiljakrõpsudega.