Foto: Jaan Heinmaa
Itaalia köök
17. aprill 2008, 05:16

Risoto Primavera

Klassikaline Itaalia risoto, mida seal maal valmistatakse, nagu nimigi viitab, kevadistest värsketest köögiviljadest.

Kogus: neljale

Koostisosad
3 sl Või
1 tk Porgand
1 paks viil Baklažaan
1 tk Kollane paprika
1 tk Punane paprika
1 tk Suvikõrvits
2 sl Herned
4 vart Spargel
1 sl Oliiviõli
1 l Kanapuljong
1 tk Sibul (hakitud)
1 dl Valge vein
4 dl Risotoriis
Sool
3 sl Riivitud Parmesani v. muud kõvat juustu
1 sl Hakitud petersellilehed

Valmistamine
Tükelda kooritud porgand väikesteks kuubikuteks. Tükelda baklažaan, paprikad ja suvikõrvits umbes 0,5 cm suurusteks kuubikuteks. Lõika sparglivarred 1 cm pikkusteks juppideks. Sulata pannil 1 sl võid ning hauta selles kõiki köögivilju porgandist sparglini, kuni need on pehmed – selleks kulub umbes 10 minutit. Kui vaja, lisa vahepeal võid. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta suures paksupõhjalises potis 1 sl õli ja 0,5 dl puljongit.
Lisa hakitud sibul ja kuumuta, kuni see on läbipaistev.
Lisa valge vein, keera kuumus madalamaks ja jätka kuumutamist, kuni vein on aurustunud. Lisa riis ja kuumuta segades 2 minutit. Lisa 1 dl puljongit ja hauta, kuni puljong on imendunud. Lisa veel puljongit ja hauta umbes 15 minutit, kuni riis on poolpehme. Kui puljong on riisi imendunud, siis lisa seda kohe juurde. Vala hulka köögiviljad, sega õrnalt läbi ja hauta veel 2–3 minutit.
Maitsesta vajadusel soolaga. Sega roa sisse 2 sl võid ja riivitud Parmesani juust. Raputa peale hakitud peterselli.