Pastakaste talvistest tomatitestFoto: Kristjan Lepp
Lõunasöögi retseptid
2. märts 2009, 09:21

Pastakaste talvistest tomatitest

Talvine tomat on tihtipeale nii maitsetu, et seda värskelt süües ei saa mingit (maitse)elamust. Siis on parim valik anda tomatile pannikuumusega see küpsus, mis on jäänud päikeselt saamata.

Koostisosad
1 kg Tomatid
2 tk Sibul
1 sl Õli
4 küünt Küüslauk
3 lehte Basiilik (värske)
2 sl Petersellilehed
1 tl Palsamiäädikas
1 tl Suhkur
Sool
Must pipar
Meelepärane pastatoode (100g sööja kohta)

Valmistamine
Suhkur ja äädikas lisavad segule magusust ja seda tasakaalustavat hapet, mida tunneme värsketes tomatites. Muuseas, kui kasutada talviseid tomateid salatis, tasub need panna enne pooleks tunniks suhkru- ja palsamiäädikavanni likku – maitseb nagu lusikatäis suve! Seda kastet tasub proovida ka suvel, mil kodumaine tomat on toidulaua kuningas. Uskumatult lihtne ja täiuslik maitseelamus!

1. Haki sibul ja küüslauk. Eemalda tomatitelt koored, tükelda tomatid ja eemalda seemned. Kuumuta pannil õli ja lisa sibul. Passeeri, kuid ära lase pruunistuda. Lisa pannile tomatitükid ja hauta madalal kuumusel. Lisa küüslauk ja lase veel mõni minut haududa. Lisa palsamiäädikas, suhkur, basiiliku- ja petersellilehed ning hauta veel mõni minut. Suru mass läbi sõela, et kaste oleks ühtlane.
2. Vajadusel paksenda pastakeeduveega. Maitsesta soovi korral soola ja pipraga. Kui soovid veel ühtlasemat kastet, püreeri see sauseguriga. Keeda näiteks penne või tagliatelle.
3. Aseta serveerimisel igale portsule värsket basiilikut. Laual võiks olla ka pipraveski, sest tomatile sobib värske purustatud must pipar kui räim paastulise leivale.