Mole poblano
Mehhiko köök
26. märts 2008, 09:16

Mole poblano

Kana tšilli-šokolaadikastmes on Mehhiko rahvustoit ja põnev maitseelamus. Roa kodumaal valmistatakse seda erineva tulisusastmega ja kasutatakse mitut erinevat tšillipipra liiki. Mole on kastme nimi ja seda võib proovida valmistada ka mõne punase lihaga.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
Ettevalmistus 45 min + 1 tund 20min hautamiseks

Koostisosad
4 tk Kanafilee
4 tk Punane tšilli
2 tk Roheline tšilli
1 tk Sibul
3 küünt Küüslauk
4 sl Õli
1.5 l Kanapuljong
1 dl Mandlid (röstitud)
0.5 dl Metspähklid (röstitud)
0.5 dl Seesamiseemned (või India pähklid)
0.5 dl Rosinad
0.5 dl Aprikoos (kuivatatud)
1 purk (400g) Purustatud tomatid
2 tk Kaneelikoor
50 g Tume šokolaad (vähemalt 70% kakaod)

Valmistamine
Poolita tšillid ja eralda seemned, pane potti ja vala peale nii palju vett, et tšillid on vaevalt kaetud. Keeda keskmisel kuumusel 5 minutit. Tõsta pott tulelt ja lase 10 minutit seista. Tõsta tšillid majapidamispaberile. Koori sibul ja küüslauguküüned ning haki peeneks. Kuumuta pannil 1 sl õlis, kuni sibul ja küüslauk muutuvad läbipaistvaks. Tõsta köögikombaini, lisa 1 dl leiget kanapuljongit ja püreeri. Lõika tšillid tükkideks, pane kombaini, vala juurde veel 1 dl kanapuljongit ja püreeri.Kuumuta suures potis 2 sl õli. Lisa tšilli-sibulasegu ning kuumuta keskmisel kuumusel ja kogu aeg segades 10 minutit. Sega oma vahel hakitud pähklid ja puuviljad ning purustatud tomatid ja püreeri. Vala koos kaneelikoore ja šokolaadiga potti ning hauta 10 minutit keskmisel kuumusel. Lisa 1 l kanapuljongit ja hauta aeg-ajalt segades veel 30 minutit. Lõika fileed väikesteks tükkideks ja maitsesta soolaga. Kuumuta pannil õli ja pruunista fileetükid. Vala potti ja hauta veel 40 minutit. Kui roog on liiga paks, lisa puljongit. Serveeri metsiku riisiga.