Foto: Jaan Heinmaa
Eesti köök
16. juuli 2012, 05:32

Selge leemega värskekapsasupp

Vanaemade stiilis tehtud supp, mis koosneb lihtsatest ainetest, kuid vajab pikka keetmist. Maitseb mõnusalt ja koduselt!

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 kg Veise või noore lamba ribidega küljeliha
2.5 l Vesi
2 tk Suured sibulad
700 g Valge peakapsas
2 tk Porgand
5 tk Kartul
Sool

Valmistamine
Tükelda liha, et see keedunõusse ära mahuks. Kalla veega üle ning aja ägedal tulel kiiresti keema. Lase paar minutit keeda ja tõsta pliidilt. Kalla keeduvesi ära ning pese lihatükid jooksva sooja vee all vahust põhjalikult puhtaks. Küüri puhtaks ka keedunõu. Pane liha uuesti potti, kalla keeva veega üle ja lase keskmisel tulel keema tõusta. Reguleeri kuumus väikeseks ning hauta liha ilma kaaneta umbes poolteist tundi ehk kuni kondid hõlpsasti välja tulevad. Pinnale kerkiv rasv riisu kulbiga regulaarselt ära, sest pikal keemisel muutub rasva maitse vängeks. Keetmise lõpupoole lisa sool. Tõsta valmis liha vahukulbiga välja ning lisa supisse peenikesteks ribadeks lõigatud kapsas ja sibul. Poole tunni pärast lisa ka õhukesed porgandirattad ja veel 15 minuti pärast väikesed kartulitükid. Eemalda liha luudelt, lõika pisikesteks tükkideks ja pane supisse. Hauta vaevalt keevana, kuni kartul on peaaegu pehme. Maitsesta supp lõplikult, vajadusel lisa keeva vett. Lase enne lauale viimist 10 minutit kaane all seista.