Hommikusöögi retseptid

Varahommikused kuklid 

Toidutare, 25. jaanuar 2008, 10:26
Varahommikused kuklid
Kõige tervislikumad kuklid saad täisterajahu ja odra- või kaerajahu kasutades, ent kui kodus on hetkel vaid nisujahu, ei pea kuklid seetõttu küll küpsetamata jääma.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min
valmistusaeg 25 minutit + 1 tund kerkimiseks + 10 minutit ahjus

Koostisosad
1 dl Täisterajahu
1 dl Odrajahu (või kaerajahu)
10 dl Eriti hea nisujahu
50 g Presspärm
1 tl Sool
5 dl Piim (või vesi)
2 sl Hele siirup
0.75 dl Õli
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna

Valmistamine
Sega jahud omavahel (või võta suurem kogus nisujahu). Hõõru toasoe pärm soolaga vedelaks, lisa käesoe vedelik. Sega juurde pool jahusegust, siirup ja toiduõli. Sõtku juurde ülejäänud jahu (tainas peaks jääma tavalisest saiatainast pehmem). Lase tainal kausis räti all kerkida 15–30 minutit ehk kuni selle maht on kahekordistunud. Kummuta tainas lauale, sõtku läbi ning vormi pikaks kangiks. Lõika see noaga 16–20 osaks. Veereta tükid pihkude vahel pallikesteks, lao ahjuplaadile ja lase taas kahekordseks kerkida. Pintselda pind vee või munaga.Küpseta ahju keskosas 225° juures 10 minutit.Kogusest valmib 16-20 kuklit.Presspärmi asemel võid kasutada ka kuivpärmi, mida kulub kaks pakki (22 g). Lisa see tainasse viimase jahuosa hulka segatuna.