Janssoni kiusatus
Rootsi köök
18. jaanuar 2009, 07:44

Janssoni kiusatus

Seda toitu on hea valmistada õhtusöögiks ning sõpradele. Janssoni kiusatuse võib valmistada eelmisel päeval või korraga võib teha ka suure koguse ning hiljem külmutada (säilib vähemalt 3 kuud).

Kogus: neljale

Koostisosad
6 tk Kartul
2 tk Sibul
150 g Anšoovis
2 dl Rõõsk koor 35%

Valmistamine
1. Pane ahi sooja  200 ºC juurde;
2. Koori kartulid ning tükelda ratasteks. Pese liigne tärklis kartulitelt maha, et kartuliviilud ei kleepuks üksteise vastu;
3. Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks;
4. Määri ahjuvorm rasvaine ja riivsaiaga;
5. lao ahjuvormi kihiti kartulirattad, sibularõngad ja anšoovisefileed, kõige pealmiseks kihiks jääb kartul;
6. kalla peale anšooviseleemega maitsestatud koor ja riputa pinnale rohkesti riivsaia ning kõige lõpuks toasooja või tükikesi;
7. küpseta 45-50 minutit;
8. serveeritakse näkileiva ja salatiga.

Kuidas see toit on omale nime saanud?
Paljud inimesed arvavad, et kuulus Rootsi bass Pelle Janzon (1844-1889) armastas seda rooga niivõrd, et tema järgi hakati kutsuma ka kartuli-anšoovise vormi.
Teiste allikate kohaselt on see toit pärit hoopiski USAst. Nii väidavad ameeriklased. Nimelt Rootsist pärit usumees Eric Jansson asutas Illinoisises ususekti Bishop Hill Colony ning jutlustas oma kogudusele palju karskusest, eriti söögi puhul. Ent ühel päeval ütles ta saladuslikult oma sekti liikmetele, et oli teinud avastuse ja avastanud uue maitse. Ta oli nimelt proovinud anšoovise sufleed. Kirikuõpetaja Jansson ei suutnud seega kiusatusele vastu panna ja lasi heal maitsta. Loomulikult oli see suur pettumus kaaskondlastele.
Kõige vettpidavamaks "teooriaks" on saanud 1989. aastal Gunnar Stigmarki artikkel väljaandele Gastronomiks kalender, kus ta väidab, et seda rooga serveeriti Janssoni kiusatuse nime all tema kodus 1929. aasta jõulude ajal. Roog valmistati spetsiaalselt majaproua meeleheaks, kuna tema lemmiknäitleja Edvin Adolphoson oli üles astunud 1928. aastal ilmavalgust näinud Rootsi samanimelises filmis - Janssons frestelese. Sellest peost alates hakkas roa nimi levima teistessegi kodudesse ja viimaks ka kokaraamatutesse.