Napoleoni kookFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
17. august 2012, 05:30

Napoleoni kook

Kook neile, kes viitsivad küpsetamisele aega kulutada ja ka pisut vaeva näha. Osa kreemi hulka võid segada hapukat moosi või kakaod - siis tuleb kook huvitavalt triibuline. Kogus 8 tükki.

Koostisosad
PÕHI
500 kuni 800 g valmis lehttainas
2 dl hapukas moos (mustsõstra,vaarika,jõhvika või pohla)
KEEDUKREEM
100 g Jahu
200 g Suhkur
0.5 sl tärklis
5 tk Munakollane
7.5 dl Piim
1 kuni 2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

Valmistamine
1. Valmista kõigepealt kreem, sest see vajab jahtumiseks vähemalt pool tundi kuni tund. Vahusta munakollased suhkruga ja sega hoolikalt jahu-tärklise seguga. Vala suuremasse paksupõhjalisse potti. Teises potis kuumuta piim peaaegu keemiseni ( mitte keema! ). Vala kuum piim peene joana munavahu hulka. Kuumuta tasasel kuumusel ja pidevalt segades, kuni kreem muutub paksu hapukoore sarnaseks. Tõsta pliidilt, sega hulka vanillsuhkur ja jäta jahtuma.
2. Samal ajal jaga tainas viieks osaks ja rulli kõik osad hästi õhukeseks. Küpseta kõik viis põhja eraldi, igaühte 225°C juures 5 minutit (kuni helepruuni värvuseni). Lao serveerimisalusele põhi ja selle peale 3 mm paksuselt kreemi. Ühe kihi peale võid panna moosi. Jätka, kuni neljas, kõige pealmine kiht on kreem + puru (viies põhi lähebki selle puru jaoks).
3. Vajuta puru õrnalt kätega kinni. Pane kook üheks ööpäevaks külmikusse. Võid koogi valmis teha ka hommikul vara ja süüa näiteks õhtul.

SOOVITUS
Kes poetainast kasutada ei soovi, LEHTTAINA VALMISTAMIST SIIT.