Küpsetised
11. november 2008, 10:27

Šampinjoni-rokfoori-quiche

Seente ja sinihallitusjuustuga valmistatud lahtine pirukas.

Kogus: ühele

Koostisosad
TAINAS
4.5 dl Nisujahu
0.5 tl Sool
125 g Magedat võid
0.75 dl Jääkülma vett
TÄIDIS
100 g Roquertfort-juust
2 tk Shalottsibul
200 g Shampinjone
2 sl Või
2 sl Sherri, konjak või vermut
Sool
0.5 tl Must pipar
70 g Sarapuupähkel
3 tk Kanamuna
2 dl Vahukoor
1 dl Kohvikoor

Valmistamine
Alusta taina valmistamisest. Sega jahu ja sool omavahel, lisa väikesteks tükkideks lõigatud külm või. Taina segamiseks kasuta tavalist nn hakkimise tehnikat või tee seda miksriga kaasasolevate tainakonksude abil. Lisa taina hulka jäävett supilusika kaupa ja sega see hoolikalt tainasse. Ära sõtku tainast liiga palju, sest vastasel korral muutub see liiga sitkeks. Vormi tainast pallike ja aseta kilekotti pakituna külmikusse. Lase tainal külmikus seista 25-30 minutit. Pane ahi eelsoojenema 225 kraadi juurde.Rulli kergelt jahusel laual tainas ümmarguseks plaadiks (Ø 25 cm, paksus ½ cm). Tõsta tainas ettevaatlikult rulli ümber kerituna pirukavormi (Ø 23 cm). Suru tainas vormi ja jälgi, et servad oleksid korralikult kaetud. Kui taina servad ulatuvad üle vormi serva, lõika üleliigne tainas ära. Aseta taina peale foolium (sellise arvestusega, et foolium kataks kogu tainast ja servad oleks üle) ning selle peale kuivatatud herned või oad. Tainale asetatud raskus aitab hoida selle vormi. Küpseta tainapõhja ahju keskosas umbes 12-15 minutit või kuni tainas on muutunud kõvemaks, kuid mitte niipalju, et tainas muudaks värvi. Tõsta foolium ja kuivained taina põhjalt ära ning jätka põhja küpsetamist veel umbes 5 minutit või senikaua, kuni see omandab pisut värvi. Keera ahju temperatuur 200 kraadi juurde. Koori shalottsibulad ja haki peeneks. Eralda shampinjonidel jalad ning lõika kübarad õhukesteks viiludeks. Sulata või pannil ning passeeri sibulaid senikaua kuni need muutuvad kergelt läbipaistvaks. Lisa shampinjonid ja jätka passerimist senikaua kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud. Lisa sherri ja kuumuta kuni see on haihtunud. Maitsesta soolaga. Vajadusel purusta sarapuupähklid ja lisa segule. Kalla täidis eelküpsetatud tainale ja kõige peale puista roquefort-juustu tükid. Löö kaussi kanamunad ja vispelda need kahvliga kergelt läbi. Lisa koored, sool, ja pipar. Kalla muna-kooresegu pirukapõhjale ja küpseta umbes 25-30 minutit veel või senikaua kuni täidis on hüübinud ja omandanud kauni värvi. Enne serveerimist lase pirukal 15 järelvalmida.