Kalatoitude retseptid
29. jaanuar 2006, 11:26

Lõhekoogid

Praetud lõhe-kartulikoogid tilli-munakastmega.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
450 g lõhe (sabatükk)
1.5 dl piim
6 tera Must pipar
1 leht Loorber
30 g või
225 g kooritud kartulid
1 tk munarebu
1 tl riivitud sidrunikoor
1 sl peeneks hakitud petersell
Sool
Must pipar
taimeõli praadimiseks
KASTE
30 g või
1.5 dl rõõsk koor
2 tk (hakitud) kõvaks keedetud muna
2 sl (hakitud) Aedtill
2 tl Sidrunimahl

Valmistamine
Pane potti lõhe, piim, pipraterad ja loorberileht. Lase keema, pane kaas peale ning keeda tasasel tulel 15 minutit. Tõsta kala taldrikule, kaste jäta veel potti. Kui kala on piisavalt jahtunud, eemalda luud ja nahk ning sõtku kergelt kahvliga. Kuni kala keeb, lõika kartulid 3,5 cm suurusteks tükkideks ja keeda 12-15 minutit, nii et kartulitükid on pooleldi veega kaetud. Seejärel kalla vesi ära ja aseta pott mõneks sekundiks kuumale pliidile. Lisa või ja 1 sl kalakeeduvedelikku. Sõtku kahvliga, kuni segu on ühtlane. Lisa kalale kartulid, munarebu, sidrunikoor ja petersell, maitsesta soola ja pipraga. Sega kergelt ning jaga toit neljaks võrdseks portsjoniks ja vormi neist jahusel pinnal madalad koogid. Kastme jaoks sulata väikeses kastrulis või, lisa koor, munad ja till ning lase keema. Keeda tasasel tulel 2-3 minutit, kuni segu muutub kreemjaks. Sega sisse sidrunimahl ja hoia soojas, kuni kooke küpsetad. Kuumuta veidi õli praepannil ning küpseta selles kord või paar ümber keerates kalakooke 6-8 minutit, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Serveeri koos kastmega.