Küpsetised

Pastinaagipirukad 

Toidutare, 10. jaanuar 2006, 22:39
Pastinaagipirukad speltajahust.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
30 g pärm
1 sl suhkur
100 g Margariin
2 dl Piim
500 g speltajahu
2 tl Sool
1 tk määrimiseks muna
TÄIDIS
500 g Pastinaak
50 g taluvõi
õli
1 tk (väike) Sibul
2 tk Muna
1 tükk Ingver
2 sl (kuivatatud) Ebaküdoonia
Sool
Must pipar
Tüümian

Valmistamine
Esmalt tee täidis. Koori ja riivi pastinaak, keeda munad, haki sibul ja ingver. Kuumuta pannil või ning suts õli. Prae sibul ja ingver kergelt läbi ning lisa riivitud pastinaak ja ebaküdooniad. Prae kõik läbi. Maitsesta soola-pipraga ning lisa hakitud munad ja tüümian. Hõõru kokku pärm ja suhkur. Pärm sulab. Lase 5 minutit seista, kuni pinnale tekib vaht. Senikaua sulata margariin ja soojenda piim toasoojaks ( mitte kuumaks! ). Kalla piim pärmi hulka, lisa jahu, sool ning margariin. Sõtku segu rullitavaks tainaks. Rulli tainast kaks piklikku ovaalset latakat ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pane mõelma keskele täidist. Tõsta tainaservad täidisele ning näpista keskelt kõvasti kinni. Pintselda pirukaid pealt lahtiklopitud munaga ja torka kahvliga läbi. Küpseta ahjus 200°C juures 12-14 minutit, kuni pind on ilus kuldne. Retsept on mõeldud kuuele sööjale.