Tarretatud kalatortFoto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
3. november 2008, 10:30

Tarretatud kalatort näkileivast

Ka külmlaua naelaks ja keskpunktiks võib olla tort, mis sellisel juhul on muidugi soolane.

Koostisosad
PÕHI
100 g rukki-näkileib
2 dl vesi
50 g Või
KATE
6 tl Želatiin
1 dl vesi
200 g kergsoolatud punane kala
1 tl Sool
1 peotäis Murulauk
400 g paks maitsestamata jogurt
1 sl Sidrunimahl
0.5 tl purustatud must pipar
2 dl 35% rõõsk koor
KAUNISTUSEKS
100 g kergsoolatud lõhefilee
Murulauk
200 g maitsestamata toorjuust

Valmistamine
Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Kinnita paber serva külge ja lõika ülejääk 2 cm kauguselt ära. Purusta tükeldatud näkileivad köögikombainis, lisa vesi ja sulatatud või. Sega tainaks ning suru ühtlase kihina vormi põhja. Pane zhelatiinipulber veega paisuma ja sulata kuumaveevannis. Mikserda koor pehmeks vahuks. Lõika kala pisikesteks tükkideks ning peenesta murulauk, sega mõlemad kokku toasooja jogurti ja maitseainetega. Kalla peene joana juurde soe zhelatiinilahus, samal ajal segamist jätkates. Seejärel kalla hulka vahustatud rõõsk koor ja tõsta lusikaga alt ülespoole segamini, püüdes vahtu mitte lõhkuda. Vala segu ettevalmistatud koogivormi, kata kinni ja jäta vähemalt 4 tunniks või järgmise päevani külmkappi tarretuma. Veidi enne serveerimist pane toasoe toorjuust kondiitrikotti ja kujunda figuurse otsiku abil tordi pinnale ruudustik. Aseta ruutudesse õhukestest lõheviiludest keeratud rullikesi ja peenestatud murulauku. Serveeri peolaual külma suupistena.
NB! Tordi lahtilõikamisel hoia nuga enne iga järgmist lõiget paar sekundit väga kuumas vees.