Linnuliha retseptid

Küpsetatud kalkun II 

Toidutare, 3. november 2008, 12:59
Küpsetatud kalkun IIFoto: Jaan Heinmaa
Kalkunipraad on tervislik ja maitsev kõhutäis. Arvesta iga lihakilo kohta 1 tund küpsetamisaega.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk (3-5 kg) terve kalkun
1 tk Sidrun
3 tl sool
1 tl (purustatud) Must pipar
300 g mustad kivideta ploomid
4 tk väike hapukas õun
KASTE
7 dl (+küpsetusleem) vesi
1 tk kanapuljongikuubik
2 sl või
2 sl nisujahu
1 tl (kuivatatud) Tüümian
2 dl hapukoor
sool
Must pipar
sojakaste

Valmistamine
Puhasta kalkun ja eemalda kotike siseelunditega. Loputa lind korralikult külma veega, kuivata suurem vesi köögipaberiga. Hõõru kalkun nii seest kui ka väljast üle sidrunipoolikutega ning seejärel soola-pipra seguga. Täida ploomide ja kooritud õunaviiludega. Õmble või seo kõht kinni. Pane lind ahjupannile ning küpseta 175°C juures 3-5 tundi (olenevalt suurusest). Võta kalkun ahjust välja ja hoia kuni serveerimiseni fooliumiga kaetult soojas. Vala ahjupannilt võetud küpsetusleem läbi sõela, lisa kuum vesi ja lahusta selles puljongikuubik. Sega pannil või ja jahu. Lisa puljong ning peatselt ka pune ja hapukoor. Maitsesta vajadusel veel sojakastme, soola ja pipraga. Serveeri kalkunit koos kuumade keedetud kartulite, kastme ning meelepäraste lisanditega, näiteks marineeritud paradiisiõuntega. Loomulikult sobivad juurde ka hapukapsad. Retsept on mõeldud umbes 12 sööjale.