Lõunasöögi retseptid
22. oktoober 2005, 22:18

Keedetud veisekeel

Keedetud veisekeel koorekastmes või külmade lõikudena.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk (800-900 g) veisekeel
1 l (umbes) *vesi
2 tl sool
1 tk (väike) Porgand
1 tk (väike) Sibul
2 lehte Loorber
8 tera Valge pipar
8 tera Vürts
5 dl *keele keeduleem
1 dl kohvi- või vahukoor
3 sl nisujahu
1 ml Tüümian
sidrunimahl või sidrunipipar

Valmistamine
Kaabi porgand ja koori sibul ning tükelda need. Pane kõik keeduleeme ained vette ja aja leem keema. Pese keel korralikult harjates ning eemalda ühtlasi süljenäärmed ja sooned. Pane keel maitsestatud vette ja jälgi, et see oleks leemega kaetud. Vajaduse korral lisa vett ning samas vahekorras soola. Keeda keel pehmeks ja proovi pehmust tikuga. Keemisaeg on umbes 1,5-2 tundi. Kuumalt keelelt eralda ettevaatlikult nahk ja tõmba see maha. Kui keel jõuab jahtuda, on nahka raske eemaldada. Kuumuta seda siis uuesti keeduleemes. Lõika keel õhukesteks viiludeks ja pane serveerimisvaagnale. Mõõda potti 5 dl kurnatud keeduleent. Sega koore hulka nisjahu ning lisa segu leemele hästi kloppides. Keeda kastet 10 minutit ja maitsesta lõpuks tüümiani ning sidrunimahla või sidrunipipraga. Kastme maitsestamiseks sobib hästi ka mädarõigas. Paku kastet eraldi kausist, lisaks on keedetud kartulid ja segasalat. Kui soovid serveerida keelt külmade lõikudena, siis kurna leem pärast seda kui oled eraldanud keelelt naha, ning jäta keel leemesse jahtuma. Lõika külm keel õhukesteks viiludeks ja pane serveerimisvaagnale. Paku juurde pärlsibulaid, riivitud mädarõigast, marineeritud aedvilju ja kartulipüreed.