Ulukiliha retseptid
30. jaanuar 2009, 14:32

Jahimehe pajapraad

Jahimehele on meeltmööda põdrapraad, mis hautati küpseks koos teiste metsahõrgutistega. Lisandiks värsked juurviljad ja kergelt pruunistatud kukeseened.

Kogus: ühele

Koostisosad
1 kg põdraliha
või või margariin
2 tk Sibul
2 dl metsaseened (soovitatavalt segaseened)
1 tl Must pipar
2 tl Kadakamarjad
1 leht Loorber
1 dl Pohl
3 dl õlu
1 kuni 2 dl vesi
2 tk puljongikuubik
kaste:
2 dl koor
4 kuni 5 sl mustsõstratarretis
lisandiks:
1 l Kukeseen
praadimiseks rasvaine

Valmistamine
Kui lihatükk on kujult ebakorrapärane, seo ta puuvillase niidiga paksu vorsti kujuliseks. Pruunista liha pajas väheses rasvas. Pööra praadi hoolikalt, et see omandaks kauni värvuse. Pruunista pannil õhukesteks viiludeks lõigatud sibul ja lisa see lihale. Talita samamoodi ka seentega. Enne pruunistumist eraldub neist rohkelt vedelikku. Lisa patta pipar, kadakamarjad, loorberileht, pohlad, puljongikuubikud, vesi ja õlu. Kuumuta keemiseni ja hauta liha kaane all tasasel tulel 1,25-2 tundi. Pööra praadi paar korda ümber ja kasta leemega. Kui leent jääb väheseks, lisa vett. Liha küpsedes prae ära ka kukeseened. Keeda need omas mahlas kuivaks, lisa natuke rasvainet ja pruunista kergelt. Kukeseente värv ei tohi muutuda! Proovi liha küpsust tikuga. Võid kasutada ka praekraadiklaasi: kui praesisene temperatuur on 70°C, on liha seest punetav. Praad on täiesti küps kui temperatuur on 75°C. Tõsta praad pajast välja ja keera fooliumisse. Lase leem kastme jaoks läbi sõela ja pigista seentest ning pohladest kogu mahl kastmesse. Kui leent on üle 4 dl, keeda seda eelnevalt veidi aega ilma kaaneta. Lisa läbi sõela lastud kastmele koor ja keeda 2-3 minutit. Maitsesta sõstratarretisega. Serveeri viiludeks lõigatud prae, pruunistatud kukeseente ja köögiviljadega. Retsept on mõeldud kaheksale sööjale.