Veiseliha retseptid
26. juuni 2005, 12:19

Piduvõileivad grillitud tartarsteigiga

Klassikaline tartar-steik, rahvasuus böff (pr. boeuf à la tatar) on väga kvaliteetsest lihast valmistatud toores hakklihapätsike, mille juurde kuulub toores munarebu ning mitmed teravad lisandid ja vürtsikastmed.

Kogus: ühele

Koostisosad
125 g veisefilee või hea kintsuliha
1 tk röstsai
4 tk must kivita oliiv
0.25 tk Punane sibul
0.25 purk kapparid
0.25 tk marineeritud kurk
1 tk munarebu
must pipar (jahvatatud)
sool
Worcestershire’i kaste

Valmistamine
Klassikaline tartarsteik, rahvasuus böff (pr. boeuf à la tatar) on väga kvaliteetsest lihast valmistatud toores hakklihapätsike, mille juurde kuulub toores munarebu ning mitmed teravad lisandid ja vürtsikastmed. Lisandid kas segatakse hakkliha hulka või serveeritakse eraldi.
Siit leiate eelkirjeldatust tõenäoliselt rohkem sõpru leidva variandi, milles liha pannakse röstsaiale ja grillitakse poolküpseks. Kes eelistab täisküpset liha, võib teha oma võileivad valmishakklihast argipäevase pannileiva retsepti järgi, asendades toore munarebu härjasilmaga. Soovi korral võid aga ka argipäevast hakklihaleiba serveerida tartarsteigi lisanditega.
 
1. Aja liha kaks korda läbi hakklihamasina.
2. Lõika röstsaialt servad ja rösti viilud pruuniks.
3. Jaga hakitud liha neljaks ning jaga ühtlase kihina saiaviiludele nii, et see ulatuks ka üle servade; patsuta lihakiht kergelt saia külge kinni.
4. Nõruta (väike purk) kapparid, peenesta oliivid, sibul ja kurk (suur).
5. Eralda munarebud valgetest ja pane viimased karbiga külma teiseks korraks; jäta rebud koorepoolikutes munarestile ootama. Munad olgu võimalikult värsked, et munarebu laiali ei valguks.
6. Pane lauale valmis maitseained.
7. Pane võileivad, lihaga külg allpool, väga kuumale õliga pintseldatud ribilisele grillpannile ja lase mõned minutid küpseda.
8. Tõsta võileivad neljale taldrikule, pane igaühele veidi peenestatud lisandeid ja kummuta ettevaatlikult nende keskele toores munarebu.
NB! Grillpanni puudumisel grilli liha grillelemendi all.