Tervisetort
Tortide retseptid
25. juuni 2005, 14:20

Tervisetort rukkijahu ja tofuga

Tordivõistlusel osalenud ja võistluse võitnud retsept.

4 muna
3/4 dl suhkrut
1,5 dl rukkijahu (minul täistera rukkijahu)
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
350-400 g maitsestamata läti tofut
ühe sidruni mahl
4 dl saksa 14% rasvasusega sojakoort
suhkrut maitse järgi
25 g zhelatiini
2 dl aprikoosi kompoti vedelikku
200 g kuivatatud aprikoose
2 apelsini riivitud koor
2 apelsini puhastatud sektorid
kaunistatud oma aia sellekevadiste võõrasemadega
Põhi on valmistatud vastavalt Maire poolt antud rullbiskviidi valmistamise õpetuse järgi, küpsetatud 225 kraadi juures 10 min.
Riivi apelsiini koor peenel riivil ( apelsinid on leotatud puhastuse eesmärgil 3 päeva külmas vees) ja puhasta sektorid. Hauta aprikoosid väheses vees, nõruta, purusta ühtlaseks massiks ja sega riivitud apelsinikoorega. Pane zhelatiin paisuma aprikoosikompoti vedelikku. Peenesta tofu ( seekord on abiks kolmanda põlvkonna 9-aastane pojapoeg Kristjan, seepärast käib töö ajaloolise hakkmasinaga). Pigista sidrunist mahl ja lisa tofule.
Vahusta sojakoor. Võta vorm ja kata põhi parajaks lõigatud küpsetatud põhjaga. Määri peale aprikoosi-apelsinikoore segu ja vooderda vorm apelsini sektoritega. Ühenda tofu sidruni mahla, suhkru ja vahustatud koorega õrnalt segades. Samal ajal nirista juurde paisutatud ja parajaks jahutatud zhelatiin. Seekord valasime peale veel paksendamata täidise, nii tuli tort, kus apelsini sektorid on täidisesse "uputatud". Kui tahad neid nähtavaks jätta, lase täidisel pisut tarretuda ja siis vala vormi. Nüüd tort külmkappi tarretuma. Selleks kulub paar tundi (kiirendada sobib sügavkülmas hoidmisega pisut aega). Tordi maitse muutub paremaks, kui eelmise päeval valmistada.