Lõunasöögi retseptid
22. aprill 2005, 13:19

Searulaad

Searulaad fetatäidisega

1 kg või rohkem sea välisfileed Täidiseks: 300 g fetakit noaga peenestatud küüslauku 1 dl peenestatud siledaid petersellilehti3 sl rõõska koortsoola ja pipartkuivatatud punet Lõika väiksem filee väga terava laiateralise noaga põigiti kaheks, jättes 2 cm läbi lõikamata. Ava lihatükk nagu raamat ja keera ringi; vajuta jõnksukohta sõrmenukkidega madalamaks. Kui filee on väga jäme, võid teha kaks sisselõiget, millest esimene kulgeb lauapinnaga paralleelselt 1/3 liha paksuselt ja lõpeb 2 cm enne lõplikku läbilõikamist. Keera lihatükk ümber 180° ja tee samas suunas ja samal kõrgusel jälle läbilõige. (Tundub keeruline, aga tegema hakates saad kohe aru).  Tegevuse tulemusena saad laia lihatüki kahe jõnksuga, mida võid sõrmenukkidega ettevaatlikult madalamaks vajutada, sama võid teha kogu lihaga. Endast kaugemale jääva laia serva võid noapeaga ettevaatlikult kloppida paari cm laiuselt õhemaks, siis sujub rulli  kinnitamine tikkude abil hõlpsamalt.  Riputa liha sisepinnale soola ja pipart; arvesta, et fetaki on väga soolane. Täidiseks mikserda toasoe fetaki koorega ühtlaseks, lisa küüslauk ja petersell. Määri täidis laia palettnoaga lihale, jättes servad vähemalt sentimeetri võrra vabaks. Keera liha tihedaks ruliks ja kinnita õhendatud äär rulli külge pikisuunaliselt pandud puust hambaorkidega.  Prae rull pannil ümberringi põhjalikult pruuniks ja mähi seejärel kõigepealt küpsetuspaberisse, siis aga veel fooliumisse. Pane kitsasse kõrgesse vormi ja küpseta 100° juures umbes kolm tundi. Võid küpsetada ka kotis ja kõrgemal kuumusel, kuid just sellisel rezhiimil saad parima maitse ja kauneima välimuse. Lase laual pool tundi jahtuda, võta ümbrisest välja ning eemalda tikud. Lõika viiludeks. Külmalt serveerimiseks lõika viiludeks siis, kui rull on toatemperatuurile jahtunud.