Kiudainerikkad toidud
22. aprill 2005, 12:14

Kaerahelbepätsikesed marineeritud apelsinidega

Kasuta kindlasti eelröstitud kaerahelbeid, sest siis tulevad küpsised eriliselt maitsvad ja muredad.

Pätsikesed:
300 g eelröstitud jämedaid kaerahelbeid
250 g pehmet võid
3 dl fariinsuhkrut
3 muna
1 dl purustatud metspähkleid
Apelsinid:
8 väiksemat apelsini
2 sl fariinsuhkrut
2 sl konjakit või rummi
Vahusta pehme või suhkruga kohevaks, lisa mikserdades ükshaaval toasoojad munad. Sega lusikaga juurde kaerahelbed ja pähklid ning lase pool tundi seista. Tõsta teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile paarisentimeetriste vahedega väikesed kuhjad, suru need sõrmede ja lusikaga ühtlase paksusega ketasteks. Küpseta 200° juures 8-10 minutit ehk kuni pind on pruunistunud. Tõsta labidakesega ühe kihina siledale pinnale, lase täielikult jahtuda.
Pressi ühest apelsinist mahl välja, maitsesta fariinsuhkru ja 1 sl konjakiga. Lõika ülejäänud apelsinidel tipud ära ning eemalda seejärel noaga koor koos valge aluskihiga. Lõika viljaliha ristipidi õhukesteks viiludeks ja lao suurele vaagnale. Nirista üle maitsestatud mahlaga, hoia mõned tunnid jahedas kohas. Tund enne laualeviimist võta toatemperatuurile, pritsi peale veel veidi konjakit. Serveeri kaeraküpsiste kõrvale.