Kiudainerikkad toidud

Ahjukartulid küpsetuskotis 

Maire Suitsu, 12. jaanuar 2009, 08:26
Ahjukartulid küpsetuskotis 
Küpsetuskotis küpsetatud ahjukartulid. 

Koostisosad
2 kg kartul
1 dl viinamarjaseemne- või maisiõli
1 sl sool
suur küpsetuskott

Valmistamine
Koori kartulid, lõika suuremad pikuti pooleks; hoia külmas vees.
Vali niisugune ahjupann, mis kartulid ühe kihina ära mahutaks.
Aseta küpsetuskott lauale püsti, pane kotti kõigepealt veest järjepanu võetud kartulid ja seejärel õli.
NB ! Koos kartulitega kotti sattuv vesi on vajalik auru tekitamiseks, aur aga hoiab kartuleid kuivamise eest.
Soovi korral võid kotti veel paar lusikatäit vett lisada.
Võta kotist kartulite lähedalt kinni ning raputa, et kartulid kattuksid õliga.
Aseta kott ahjupannile ja vajuta kartulid laiali üheks kihiks.
Raputa kartulid ühtlaselt soolaga üle, sule kott klambriga.
Lõika kääriotstega koti peale keskele aurupilu, mis olgu pigem väike kui liiga suur, ning tõsta pann ahju keskmisele siinile asetatud restile.
Suurenda aurauauku vaid siis, kui kuum aur koti liiga ähvardavalt puhevile surub.
Aga ole auruga väga ettevaatlik, sest kõrvetused on valusad.
Küpseta maksimumkuumusel kuni ägeda särina tekkimiseni, seejärel alanda kuumus 200°-ni.
Keskmise suurusega kartulid peaksid pehmed olema umbes pool tundi või hiljemalt 40 minutit pärast särina algust.
Proovi kartulite küpsust otse läbi küpsetuskoti pika bambusest shashlõkivardaga või kokteiltikuga.
Kui küpsus ei rahulda, küpseta veel mõnda aega.
Täiendavaks pruunistamiseks lõika küpsetuskotilt kogu pealmine osa maha ja reguleeri ahi maksimumkuumusele, või lülita sisse grillelement.
Hea teada !
Kui sul on samaks söögikorraks pakkuda ka sealiha ahjupraad, võid laualeviimisel kartulite peale nitistada maitsvat pruuni praeleent.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee