Tarretatud heeringatortFoto: Jaan Heinmaa
Lõunasöögi retseptid
7. november 2008, 10:28

Tarretatud heeringatort

Mõnus suupiste eestlasele armsatest ainetest, mis seekord on pandud tavapärasest erinevasse vormi.

Kogus: ühele

Koostisosad
400 g rukki-näkileib
6 dl vesi
2 tk köögiviljapuljongi kuubik
6 tl želatiinipulber
2 dl vesi
200 g *vähesoolane heeringafilee
1 tk Punane sibul
3 dl hapukoor
300 g kodujuust
purustatud must pipar
5 tl želatiin
1 dl vesi
kaunistamiseks:
1 tk Punane sibul
Murulauk

Valmistamine
Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberist kettaga, peenesta näkileib köögikombainis. Valmista puljong ja jäta jahtuma. Sega želatiin veega, lase paisuda ning sulata kuumaveevannis. Sega vedelik puljongi hulka, kalla leivapuru peale ja sega hästi läbi. Tõsta segu vormi ning suru ühtlase kihina laiali. Pane vorm katte valmistamise ajaks külmkappi. Võta katte ained toatemperatuurile, et segu liiga kiiresti ei tarduks. Puhasta heeringas pintsettide abil peenikestest luudest. Haki kala ja sibul võimalikult peeneks. Paisuta ja sulata želatiin. Suru kodujuust läbi jõhvsõela, sega kokku hapukoore, heeringa ja sibulaga. Maitsesta pipraga, mageda kala puhul ka vähese soolaga. Viimasena vahusta juurde želatiinilahus, kalla segu kohe vormi. Lase kinnikaetult vähemalt 4 tundi tarretuda. Serveerimisel kaunista sibula ja murulauguga.