Küpsetised

Õuna-mandlipirukas 

Toidutare, 1. september 2008, 11:37
Õuna-mandlipirukasFoto: Jaan Heinmaa
Mandlimaitseline õunapirukas maitseb kõige paremini leigena ja valmistatuna eestimaistest hapudest õuntest.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
4 dl nisujahu
100 g toasoe või
1 tk munakollane
1 sl õli
3 sl vesi
1 näpotsatäis sool
TÄIDIS
1 kg Hapud õunad
400 g Martsipan
2 sl Kartulijahu
5 tk Muna
2 dl Hapukoor
2 dl Rõõsk koor
1 tl Kaneel (jahvatatud)
GLASUUR
0.5 dl Fariinsuhkur
0.5 dl Suhkur
SERVEERIMISEKS
Tuhksuhkur
vanillijäätist või -kreemi või vahukoort

Valmistamine
Sega põhjaained (köögikombainis) ühtlaseks tainaks. Määri lahtikäiv 24-26 cm läbimõõduga vorm võiga ja vooderda seest tainaga. Venita tainas üles äärteni välja. Riivi martsipan jämeda riiviga. Puhasta õunad ja lõika viiludeks. Sega martsipan kartulijahuga ja lao õuntega kihiti vormi. Vahusta munad ja sega hulka hapu- ning kohvikoor. Lõpuks lisa ka kaneel. Vala õuntele. Kata pealt fooliumiga ja küpseta 200°C juures ahjus 50-60 minutit. Võta pirukas ahjust ja kata nüüd vaid piruka tainaosad fooliumiga. Sega suhkur fariinsuhkruga ja puista pirukale. Pane pirukas tagasi ahju grillelemendi lähedale, keera ahi 250°C juurde ja grilli lahtise uksega, kuni suhkur hakkab sulama. Lase pirukal enne serveerimist vähemalt pool tundi jahtuda. Puista üle tuhksuhkruga. Serveeri vanillijäätise, -kreemi või vahukoorega. Retsept on mõeldud kümnele sööjale.