Õuna-riivsaiapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
21. märts 2011, 08:08

Õuna-riivsaiapirukas

Lihtsat õuna-riivsaiapirukat paku vanillijäätisega.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
3 tk suur õun
2 sl sidrunimahl
100 g või
4 sl suhkur
5 dl Riivsai
0.5 dl fariinsuhkur
1 sl jahu
1 tl Kaneel (jahvatatud)
1 tl brändi

Valmistamine
Koori ja viiluta õunad. Piserda üle sidrunimahlaga. Määri 26 cm läbimõõduga vorm võiga ja puista üle suhkruga. Sulata pannil või ja lisa riivsai. Prae veidi, kuni riivsai kergelt pruunistub. Sega õunad fariinsuhkru, jahu, kaneeli ja brändiga. Vala 1/3 riivsaiasegust vormi põhja ja kata poolte õuntega. Vala teine kolmandik riivsaiast õuntele ja kata ülejäänud õuntega. Kata ülejäänud riivsaiaga ja vajuta tihedalt kinni. Küpseta 200°C juures ahjus 35 minutit. Kook on mõeldud kaheksale sööjale.PANE TÄHELE: Tee koogi jaoks kuivanud saiaviilakatest riivsai ise või kasuta pudistatud värsket saia. Ostetud riivsaial on sageli juures seisnud kõrvalmaitse. Värske riivsaia saamiseks võtke tavaline, juba veidi kuivanud lauasai, eemaldage sellelt soovi korral koorikud ja murdke sisu tükkideks. Väga värske saia tükid jätke paariks tunniks õhu kätte kuivama, keerates üks kord teise külje. Pudendage kuivanud sai kas sõrmede vahel või töödelge köögikombaini või kannmikseri lõikenoaga kuni soovitatava jämedusega puru tekkimiseni. Värske saiapuru kasutage üldjuhul kohe ära, sest see säilib vaid kuni 7 päeva külmkapis tihedalt suletud anumas.