Küpsetised

Vanaema õunapirukas II 

Toidutare, 12. detsember 2008, 09:14
Vanaema õunapirukas IIFoto: Jaan Heinmaa
Mandlikattega õunapirukat paku koos vanillikastmega.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
150 g või
3 dl jahu
2 sl suhkur
1 tk munakollane
1.5 dl *õunamoos
5 tk Õun
1 sl Kaneel (jahvatatud)
2 dl *jahvatatud mandlid
1 dl kiirkaerahelbed
75 g või
1 sl jahu
1.5 dl suhkur
1 tl Küpsetuspulber
2 tk muna
2.5 dl *piim
2.5 dl vahukoor
4 tk munakollane
4 sl suhkur
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

Valmistamine
Näpi või, jahu ja suhkur purutaoliseks massiks. Lisa munakollane ning sega ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja hoia 1 tund külmikus. Koori õunad ning viiluta. Mandlikatte jaoks sega omavahel jahvatatud mandlid, kaerahelbed, sulatatud või, jahu, suhkur, küpsetuspulber ja munad. Vanillikaste jaoks sega paksupõhjalises kastrulis kõik kastmeained omavahel ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Tõsta tulelt ning jahuta. Suru tainas võitatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta ahjus 200°C juures 10 minutit. Määri eelküpsetatud põhjale moos, laota peale õunaviilud ja raputa üle kaneeliga. Vala õuntele mandlikate ja küpseta veel 40 minutit. Serveeri külma vanillikastmega.