Taimetoidu retseptid
9. märts 2005, 20:16

Apelsinisavarään

Magus pärmitainast küpsetis on immutatud apelsinimahlaga.

Koostisosad
1 dl piim
2 tk muna
1 sl suhkur
2 tl riivitud apelsinikoor
3 dl nisujahu
1 pakk kuivpärm
75 g sulatatud või (margariin)
2 dl *vesi
1 dl suhkur
kahe apelsini mahl
vormi määrimiseks või (margariin)

Valmistamine
Aja piim soojaks ja vala kaussi. Lisa puukahvliga segades munad, suhkur, riivitud apelsinikoor ja nisujahu, mis on segatud kuivpärmiga. Lõpuks lisa sulatatud või (margariin) ning sõtku pehme tainas ühtlaseks. Võta koogivorm või plekkpott (maht 3 liitrit) ja määri selle sisepind hoolikalt või või margariiniga. Kalla tainas vormi, kata rätikuga ja lase toasoojuses kerkida, kuni maht kahekordistub (umbes 40 minutit). Küpseta alumisel ahjuvõrel 200°C juures umbes 30 minutit. Proovi puutiku või söögipulgaga, kas savarään on küps. Tee immutusvedelik: vala vesi, apelsinimahl ja suhkur potti ning aja keema. Kui savarään on veidi jahtunud, siis võta see vormist välja, pese vorm puhtaks ning pane savarään sinna sisse tagasi. Vala soe immutusvedelik vormi savaräänile, nii et see on märg nagu pesukäsn. Pane külmkappi. Kui savarään on jahtunud, siis võid selle kummutada küpsetusvaagnale. Immutusvedelikule võib lisada ka veidi tsitruselikööri.