Kreeka köök
11. detsember 2004, 13:53

Spanakopitad

Spanakopitad ehk kreeka spinati-juustutaskud

1 pakk filotaignat Täidis: 1 pakk (400 g) külmutatud spinatit 1 suur sibul 2 sl õli 250 g riivitud Parmesani juustu või pudendatud fetajuustu 1 muna 0,5 dl riivsaia 1 tl jahvatatud paprikat 0,5 tl küüslaugupulbrit 0,25 tl soola näputäis muskaatpähklit Pintseldamiseks: oliiviõli või filopulgakeste retseptis äratoodud segu Nõruta sulanud spinat sõelal ja pigista kätega täiesti kuivaks. Hauta peenestatud sibul õlis aeglasel tulel kuldkollaseks ja pehmeks ning kalla kaussi. Lisa spinat, juust ning kõik ülejäänud ained ning sega tihkeks seguks. Lõika filotaignapakk pikisuunas kolmeks ribaks ja tõsta pakid ülestikku. Aseta üks riba töölauale suunaga endast eemale, kata ülejäänud taigen kinni. Pintselda riba üle, aseta endapoolsele otsale 2 tl täidist ja vajuta see kolmnurgakujuliselt alumisse parempoolsesse nurka. Voldi riba ümber täidise lipu kokkuvoltimise põhimõttel: võta kinni taigna alumisest parempoolsest nurgast ja tõsta see koos täidisega vasakule, nii et alumine serv satub kohakuti vasakpoolse servaga. Seejärel voldi taignapakk suunaga ülespoole, järgmisena suunaga paremale jne. Paberiribaga voltimist proovides saab põhimõte otsekohe selgeks. Jätka kuni riba lõpuni. Vormi samal viisil ka ülejäänud pakid, lao need ahjuplaadile ja pintselda pind üle. Küpseta 175° juures 10 – 15 minutit ehk kuni küpsetised on kuldkollased ja krõbedad. Serveeri suupisteks või eineks.