Lõunasöögi retseptid
11. detsember 2004, 12:20

Liharõngas riisi ja ubadega

Tore vormiroog, mis maitseb ühtviisi hästi nii kuumalt kui külmalt. Kuna roa väljanägemine on esinduslik, kõlbab külm liharõngas ka peolauale. Ubade ja riisi lisamine teenib ühtaegu nii tervislikkuse kui maitsvuse huve ning tagatipuks teeb roa ka oluliselt odavamaks. Riisiks võtke kindlasti pudruriis, mis küpseb küll aeglaselt, aga kindlustab väljakummutatavale roale nii hädavajaliku koospüsimise. Kui valmistate roa tavalises, ilma avata vormis, pikendage küpsemisaega vähemalt 10 minuti võrra, et tihe segu jõuaks ka keskelt läbi küpseda.

0,5 kg segahakkliha praadimisõli 0,5 tl paprikapulbrit 1 väike sibul 2 tl soola 0,5 tl purustatud musta pipart 2,5 dl pudruriisi 1 purk valgeid ube tomatis 1 purk purustatud tomateid 1 l vett 2 lihaleemekuubikut Lahusta leemekuubikud keevas vees. Prae lahtinäpitud hakkliha kahe eraldi portsjonina pidevalt segades kuni punase värvuse kadumiseni; tõsta kurnlusikaga suurde kaussi. NB ! Liigne praadimine muudab hakkliha tuimaks ja kõvaks. Loe hakkliha kuumtöötlemise üksikasjalikku õpetust kastmete rubriigist hakklihakastme juurest. Kuumuta peenestatud sibul pannile jäänud rasvas aeglaselt läbipaistvaks. Lisa hakklihale maitseained, sibul, tomatikonserv, keetmata riis, oad koos vedelikuga ning pool lihaleemest. Kalla vedel segu suurde toruga koogivormi ning tõsta 225° ahju keskossa paigutatud restile. Kui vedelik on imendunud (umbes 20 min pärast), võta vorm ahjust ning tõsta sisu puulusikaga põhjast ülespoole, et ained korralikult seguneksid. Nirista ülejäänud lihaleem siia-sinna, sega läbi ja patsuta roa pealispind lusikaga tasaseks. Küpseta veel 20–25 minutit.