Kalatoitude retseptid
29. november 2004, 19:23

Heeringa-kohupiima-eelroog

Serveerimisel paku juurde jogurtikastet ning kindlasti ka täisteraleiba.


4 tl zhelatiini
3 sl vett
1 sl sidrunimahla
3 dl vett + 1 kana-, liha-, köögivilja- või kalaleemekuubik
100 g vähesoolast heeringafileed
1 väike punane sibul
100 g värsket kurki
200 g väherasvast kodujuustu
Kaste:
peenestatud tilli ja murulauku või sibulapealseid
3 dl paksu maitsestamata jogurtit
pipart
soola
Keeda veest ja pudendatud leemekuubikust puljong, tõsta anumaga külma vette, viimast paar korda vahetades. Tardunud rasva ja tahke jäägi eemaldamiseks kurna leem läbi tiheda sõela. Lase želatiin emailkruusis vee ja sidrunimahla segus piimjaks massiks paisuda, seejärel tõsta kruus kuuma vette ja oota, kuni mass on voolav ja läbipaistev. Sega leemega kokku ja tõsta jahedasse. Želatiinisegu on kasutamiseks valmis, kui ta hakkab sarnanema lahtikloppimata munavalgega. Täiesti voolav segu imbub toiduainetesse ja muudab need kõvaks.
Lõika kurk, heeringas ja sibul väikesteks tükikesteks, sega läbi ning lisa viimasena õrnalt – et segu ei muutuks sodiseks – kodujuust. Vooderda 4 kaanega plasttopsikut toidukilega ning tõsta neisse heeringasegu, jättes selle kohevaks. Jaga paksenenud segu lusikatäite kaupa vormidesse, andes sellele aega toiduainete vahele vajuda. Lase jahedas kohas kinnikaetult 4–5 tundi või järgmise päevani tarduda.