Lõunasöögi retseptid
24. september 2004, 19:54

Pikkpoiss seentega

Ümmarguses vormis küpsetatud seene-hakklihakook kastmega.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
800 g lahja seahakkliha
1 sl meresool
200 g hakitud sibul
1 sl Provance´i ürdisegu
purustatud must pipar
1 tk suur kanamuna
2.5 dl piim
1.5 dl nisujahu
450 g värsked seened
vormi määrimiseks õli
riivsai
2 dl *praeleem või köögiviljapuljong
50 g toorjuust
1.5 tl hele kastmepulber

Valmistamine
Hakklihale lisada sool ja segada. Panna juurde hakitud sibul, maitseained ja muna. Segada ühtlaseks massiks. Lisada vähehaaval piim ning seejärel jahu. Viimasena lisada hakitud seened ja segada mass ühtlaseks. Hakkmassil lasta toidukilega kaetult külmkapis ligi pool tundi seista. Seejärel panna umbes 24 cm läbimõõduga õliga määritud pirukavormi, puistata peale riivsaia ja küpsetada 200°C juures 75 minutit. Kastme valmistamiseks lisada praeleemele toorjuust. Kuumutada kaste pidevalt segades aeglasel tulel keemiseni (kuni juust on sulanud). Lisada kastmepaksendaja ja kuumutada kastet tasasel tulel pidevalt segades umbes 1 minut. Maitsestada soovikohaselt. Võib keeta ka heleda kastme kastmepaksendajat kasutamata. Sel juhul tuleb lisada toorjuust kastme keetmise lõpus. Pikkpoiss serveerida koos kastme, keedetud kartulite ja küpsetatud tomatitega. Pikkpoiss on maitsev ka külmalt kas võileivakatte või suupistena hommikulaual.